18. Juna 2019.

Perković: PDV prijave u BiH podnosiće se i putem mobilnog telefona

prijavapdvpapir

Uprava za indirektno oprezivanje u Bosni i Hercegovini (UIO BiH) omogućila je obveznicima indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini da PDV prijavu podnesu na bilo kome mjestu, uz internet vezu, a u narednom periodu biće omogućeno da to urade i putem mobilnog telefona, najavila je pomoćnica direktora UIO u Sektoru za informacione tehnologije Svjetlana Perković.

“Jedina smo poreska uprava u BiH, koja ima internet portal, na kome se može podnijeti PDV prijava na bilo kome mjestu gdje postoji internet konekcija. Planiramo da jedna od naših aktivnosti u narednom periodu bude potpuna integracija s poslovnim softverima svih poreskih obveznika BiH, a u konačnici i da mogu da podnesu PDV prijavu putem mobilnog telefona”, pojasnila je Perković.

U ovoj godini unaprijediće, kaže, i postupak elektronskog podnošenja carinske deklaracije.

“Intencija UIO BiH je da bude certifikaciono tijelo za izdavanje digitalnog potpisa poslovnoj zajednici BiH, kako bi svi elektronski dokumenti koji se podnose UIO, bili potpuno zaštićeni”, dodala je ona.

Perković je najavila da je u planu UIO uvođenje i potpuno kompjuterizovanog bez papirnog provoznog sistema (NCTS).

“UIO je na pola puta do potpune bez papirne komunikacije unutar naše institucije”, dodala je ona ističući da završetak tog procesa očekuju u narednoj ili za dvije godine.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano