24. Juna 2019.

Planirani budžet Grada Mostara 57 miliona maraka

Ljubo Bešlić 3

Javna rasprava o Nacrtu budžeta Grada Mostara za 2019. godinu održana je u četvrtak u Mostaru, nakon što je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ranije usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o budžetima u FBiH, čime je omogućeno donošenje mostarskog gradskog budžeta.

Budžet Grada Mostara za 2019. godinu planiran je u iznosu od oko 57 miliona maraka, a čelnici Grada kažu kako bi on trebao biti usvojen u najkraćem mogućem roku.

“Želimo napraviti budžet koji je realan i koji će osigurati funkcionisanje grada. Očekujemo da bi budžet mogao biti i do 62 miliona, ukoliko viši nivoi vlasti odobre one grantove koje mi očekujemo”, izjavio je novinarima mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, istakavši kako će u najkraćem mogućem roku doći do usvajanja budžeta, kako njegovi korisnici ne bi osjetili probleme.

Po njegovim riječima, u ovom trenutku o tačnom iznosu je nemoguće govoriti, jer još nije formirana federalna vlada, ali vjeruje da će do toga uskoro doći.

Napomenuo je i kako su planirana grant sredstva namjenska, za određene projekte, te kako neće značajnije uticati na izvršenje gradskog budžeta.

Načelnik Odjela za finansije i nekretnine Grada Mostara Izet Šahović dodao je kako će u najkraćem roku potpisati budžet, kako bi se mogle isplatile plate zaposlenima u gradskoj administraciji.

“Očekujem da će to biti vrlo brzo, možda već sljedeće sedmice”, izjavio je Šahović.

Učesnici su tokom javne rasprave iznijeli niz zahtjeva, odnosno amandmana, ukazavši na mnoga neriješena pitanja, kao što su pitanja obnove, povratnika, izbjeglih i raseljenih.

“Na javnoj raspravi ukazano je na niz problema koje Grad Mostar ne može rješavati, jer su to problemi viših nivoavlasti i problemi, za koje su zadužena određena ministarstva. Razumijem pojedine zahtjeve, ali sredstva kojima raspolažemo nisu ni izbliza onolika da bi mogli veći dio tih problema razriješiti”, kazao je gradonačelnik Bešlić.

Naglasio je kako u zadnje dvije godine Grad Mostar skoro da i ne dobija sredstva od viših nivoa, iako je, kakao je kazao, Mostar grad koji je najviše razoren i ima potrebe za takvom vrstom pomoći.

“Potpuno je razumljivo čuti vapaj ljudi koji traže određeno rješenje i mi kao grad ćemo i dalje vršiti pritisak na više nivoe vlasti da se osiguraju određena sredstva. Grad je sa svoje strane uradio onoliko koliko je mogao, čak i više nego je trebao i dalje će raditi sukladno svojim mogućnostima”, ustvrdio je Bešlić.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano