17. Juna 2019.

Plenković: Izbor Komšića nije dobar za cijelu BiH

plenkovic

Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedeljak je poručio kako je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine scenarij koji nije dobar za hrvatski narod, ali ni općenito za tu državu.

“Ponovo smo se zahvaljujući pozitivnom pravnom okviru koji postoji u BiH doveli u situaciju da pripadnici jednog konstitutivnog naroda na teritoriji Federacije biraju predstavnika u Predsjedništvu drugom narodu”, ustvrdio je premijer Plenković.

“Mislim da to nije dobro i da je cilj svih u BiH da se sva tri konstitutivna naroda osjećaju dobro i da su privrženi svojoj domovini Bosni i Hercegovini”, dodao je Plenković, javila je Hina.

Izrazio je žaljenje što na tu funkciju nije izabran predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, jer je on u mandatu od protekle četiri godine “napravio ključni iskorak, uz hrvatsku podršku, na putu BiH prema Evropskoj uniji”, naglasivši kako je “ta činjenica mogla i trebala biti honorisana”.

“U svakom slučaju nije dobro da se takav scenarij ponavlja”, zaključio je premijer.

Uprkos tome Plenković je pozdravio održavanje opštih izbora u toj zemlji i čestitao svima koji su izabrani na različitim nivoima vlasti, te je naglasio kako će Zagreb nastaviti dobru saradnju s bosansko-hercegovačkim institucijama i “gajiti dobre, kvalitetne odnose”, te se u isto vrijeme zalagati za poštivanje principa jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda.

“Nas puno toga veže za BiH, svi naši potezi, posebmno u vrijeme ove vlade, bili su vrlo prijateljski i otvoreni prema cijeloj zemlji i prema svim njezinim institucijama”, kazao je Plenković, podsjetivši na zajedničku inicijativu njega i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH za zajedničku sjednicu vlade u julu prošle godine u Sarajevu.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano