22. Aprila 2019.

Plivačica Amina Kajtaz je apsolutna rekorderka BiH

Mostarka Amina Kajtaz je trenutno najbolja plivačica u BiH, a status najbolje potvrdila je i na zimskom državnom takmičenju, održanom u periodu od 18. do 20. marata. Tada je  Kajtazova osvojila pet zlatnih medalje i oborila tri državna rekorda.

U disciplini 50m delfin isplivala je rekord u vremenu 0:27.29 i 100m mix 1:04.55. Na istoimenom takmičenju, u disciplini 100 metara delfin isplivala je u vremenu 0:59.58, što je državni i jedini apsolutni rekord BiH, ali i bolje vrijeme od rekorda Hrvatske i Srbije.

Dvadesetogodišnja Amina je jedina bosanskohercegovačka  plivačica koje je isplivala ovu dionicu ispod minute. Na teritoriji Jugoslavije postoji ukupno samo šest plivačica koje su mogle isplivati to vrijeme.

Sudeći po izvanrednim rezultatima, Amina će našu zemlju predstavljati na predstojećim Olimpijskim igrama.

„Od Olimpijskih igara me dijeli oko sekunda i po u disciplini 100m delfin. Ne znam da li ću to uspjeti , ali svakako ću pokušati da što bolje otplivam, kako bi  me taj rezultat mogao dovesti do OI”, kaže Amina Kajtaz.

Discipline u kojima Kajtaz definitivno nema konkurenciju su 50 i 100m delfin, a pored navedenih Kajtaz pliva i leđno.

U svojoj plivačkoj karijeri, Amina Kajtaz je osvojila oko 500 medalja sa različitih međunarodnih i državnih takmičenja.

„Nastupala sam na balkanskim prvenstvima, evropskim juniorskim prvenstvima, evropskim seniorskim prvenstvima, a prošle godine i na Svjetskom prvenstvu. Ponosna sam jer sam prva plivačica u istoriji Mostara kojoj je pošlo za rukom da ode na Svjetsko prvenstvo, koje se održavalo u Kazanju, u Rusiji. I ove godine sam isplivala normu za naredno Svjetsko prvenstvo, koje s nestrpljenjem očekujem”, dodala je Kajtaz.

Ljubav prema plivanju prenijela je Amini i njenoj sestri Dalili njihova mama Maja, te je i Amina od svoje šeste godine polako počela graditi svoju plivačku karijeru.

„Od malena sam voljela da se takmičimsa svojim vršnjacima, ali i da pobjeđujem, tako da sam plivanje zavoljela od prvog dana kada sam došla na bazen”, dodala je Amina.

Iako nema plivačkog uzora, Amina Kajtaz smatra da je njen trener Borut Petrič jedan od boljih plivača koji je uspio na našim prostorima. Želja joj je krenuti upravo njegovim stopama. Petričevi savjeti redovno joj pomažu da stalno napreduje i popravlja svoje rezultate, što je u plivanju jako teško.

„Borut je sjajan trener, koji ima dosta iskustva. Iza sebe ima veoma uspješnu karijeru, a pored toga trener je i evropske viceprvakinje Tanje Šmid, što dodatno dokazuje njegovu stručnost.  Od prvog dana se razumijemo i lijepo je trenirati s njim. Nadam se da ćemo i dalje sarađivati”, dodala je Kajtaz.

Da je riječ o vrsnoj plivačici, potvrđuje i činjenica da je više puta obarala državne rekorde i da je još uvijek vlasnica rekorda u više disciplina.

„Ne znam točno koliko sam puta rekorde obarala, ali trenutno držim rekorde na  50m, 100m i 200m leđno na malom bazenu, 50m i 100m leđno na velikom bazenu , 50m i 100m delfin na malom bazenu i 50m delfin na velikom bazenu”, kaže mlada plivačica.

Iza njenog uspjeha stoji mnogo rada i potpunog predanja plivanju. Dnevno trenira tri puta, od čega su dva treninga plivačka i jedan u teretani. Smatra da je podrška porodice veoma bitan faktor za napredak.

„Nekad je jako teško, naporno i morate to podijeliti s nekim ko vas razumije, s nekim koji će vam dati snage da ne posustanete i nastavite da stignete do cilja. Nažalost, nemam toliko vremena za druženje sa prijateljicama, ali kad god sam slobodna trudim se da to vrijeme provedem sa svojim najbližima”, dodaje Amina.

Iako je plivanje njena najveća ljubav, Amina nije zapostavila ni školu. Studira Nutricionizam i zdravlje na Univerzitetu modernih nauka „CKM“. Njena trenutna boravišna adresa je Dubrovnik, gdje trenira uz nadzor trenera Boruta Petriča.

Ipak, u Mostar uvijek rado dolaz,i jer joj je to, kako kaže, grad u kome je rođena i odrasla.

Alema Bajgorić

(Dnevni list)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano