21. Februara 2019.

Po nalogu Tužilaštva BiH lišen slobode Slađan Pajić, osumnjičen za ratne zločine na području Vlasenice

vlasenica

Po nalogu Tužilaštva BiH, rano jutros policijski službenici SIPA-e na području opštine Vlasenica, postupajući po uputstvima tužioca, lišili slobode Slađana Pajića, rođenog 1970. godine u Loznici (Srbija), osumnjičenog za ratne zločine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pajić je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u periodu od maja do kraja decembra 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Vojske Republike Srpske  i Armije Republike Bosne i Hercegovine, u svojstvu vojnika VP 7344 Vlasenica, na području opštine Vlasenica, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme rata.

On se sumnjiči za učestvovanje u višestrukim silovanjima i seksualnim zlostavljanjima jedne žene bošnjačke nacionalnosti, kao i još jedne maloljetne žrtve, te nečovječnom postupanju, nanošenju snažne fizičke i psihičke patnje i mučenju, zatočenih civila, muškaraca bošnjačke nacionalnosti u prostorijama SUP-a Vlasenica.

Slađan Pajić osumnjičen je da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. u vezi sa članom 22. KZ-a SFRJ.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano