19. Juna 2019.

Po nalogu Tužilaštva BiH provedena akcija u borbi protiv krijumčarenja opojne droge i eksploziva

tuzilastvo

Dvije osumnjičene osobe lišene su slobode, a zaplijenjena je veća količina eksploziva namjenjenog izvršenju kaznenih djela.

Postupajući po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni  kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA na području Sarajeva, lišili su slobode dvojicu osumnjičenih.

Također, izvršeni su pretresi objekata koje koriste osumnjičeni, te je pronađena veća količina eksploziva (oko 10 kilograma), namijenjenog za prodaju na ilegalnom tržištu, radi izvršenja kaznenih djela.  Pronađeno je i veća količina opasne materije žive, 4 automatske puške, sporogoreći štapin za eksploziv, detonatorske kapusle i veća količina streljiva.

U pretresima je pronađena i veća količina opojnih droga (9,5 kg opojne droge marihuana, 3 kg opojne droge „Spid“ i 300 g opojne droge heroin).

Ovom akcijom kao i zaplijenom eksploziva i eksplozivnih materija, zasigurno je spriječeno izvršenje većeg broja kaznenih djela.

Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela organiziranog kriminala (članak 250. KZ BiH), a u svezi sa kaznenim djelima neovlaštenog prometa oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene (članak 193.), kao i kaznenim djelima neovlaštenog prometa opojnih droga (članak 195.).

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su kao dio organizirane kriminalne skupine, od 2014. godine do danas, sudjelovali u izvršenju kaznenih djela, vezanih za međunarodno krijumčarenje i prodaju oružja i eksploziva, kao i opojnih droga.

Navedena zaplijena predstavlja jednu od najvećih zaplijena eksploziva, opasnih materija i opojnih droga u BiH.

U okviru ove istrage, prije nekoliko mjeseci, također je zaplijenjena određena količina opojnih droga, kao i oružja i streljiva.

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano