23. Februara 2019.

Počela realizacija projekta „Jačanje saveza opština i gradova u BiH“

dav

U cilju jačanja lokalnih nivoa vlasti, savezi opština i gradova Federacije BiH i Republike Srpske počeli su realizaciju projekta „Jačanje saveza opština i gradova u BiH“. Projekat je podržan od vlada Švicarske i Švedske, a uz partnerstvo sa Švedskim savezom lokalnih i regionalnih vlasti (SOLAR).

Na Jahorini je danas održan i prvi zajednički sastanak komisija za međunarodne veze, saradnju i EU integracije oba saveza. Razgovaralo se o ulozi lokalnih vlasti BiH u evropskim integracijama, kao i predstavljanju Izvještaja o uticaju EU integracija na jedinice lokalne samouprave u BiH.

Na početku sastanka, učesnicima se obratila ambasadoricaŠvicarske Andrea Rauber Saxer i direktorica međunarodne Švedske razvojne agencije (Sida) Marie Bergstrom. Ambasadorica Saxer istakla je važnost ovakvih projekata koji vode ka pristupanju Evropskoj uniji. Smatra kako su projekti koji se rade zajednički važni, jer sve opštine i gradovi imaju slične probleme.

Marie Bergstrom je kazala kako su lokalne zajednice važne pri pristupanju Evropskoj uniji. Ona je izrazila zadovoljstvo što su se na današnjem sastanku po prvi put sastale dvije radne grupesaveza opština i gradova Republike Srpske i FBiH koje se bave pitanjima pristupanja EU.

Načelnik sarajevske opštine Centar i član Predsjedništva SOG FBIH Nedžad Ajnadžić poručio je da umrežavanje i uvezivanje lokalnih zajednica; opština i gradova,  može proizvesti samo dobru korist za građane kojima svi treba da služe i od toga svi možemo imati dobru i veliku korist.

„Ako na nivou BiH postoje pitanja oko kojih se brzo ne možemo složiti, siguran sam da na drugoj strani ne postoji ni jedno pitanje u lokalnim zajednicama oko kojih se ne možemo brzo složiti“, zaključio je Ajnadžić.

Predsjednik Saveza opština RS-a Ljubiša Ćosić naglasio je kako nema implementacije pravne stečevine EU-a i nema evropskih integracija bez opština i gradova. Prema njegovom mišljenju, ovaj projekat, koji traje tri i po godine, pomoći će opštinama i gradovima da dobiju stručna znanja i da se lokalni nivoi uključe u proces evropskih integracija.

Partner u ovome projektu je i Švedski savez lokalnih i regionalnih vlasti (SALAR). Savjetnik u ovome savezu David Young  kazao je kako su oni prepoznali tri politike uticaja na EU integracija na lokalni nivo, i to iz oblasti javnih nabavki, socijalne politike zapošljavanja i regionalne suradnje.

Na današnjem sastanku dogovoreni su budući oblici zajedničke saradnje dva saveza, a prisutan je bio i predstavnik Grada Mostara.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano