22. Aprila 2019.

Počinje 3. Festival antifašističkog filma

3 Fest Dani AVNOJ-a

U sklopu obilježavanja 70 godina postojanja Saveza antifašista i boraca NOR – a Bosne i Hercegovine, te 75 godina od prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar organizuje 3. Festival antifašističkog filma, koji će danas biti otvoren na Memorijalnoj sceni 2532 sa početkom u 17 sati projekcijom filma “Dani AVNOJ-a”.

Radi se o filmu koji je nastao montažom istoimene mini serije, snimane 1983. godine, u povodu četrdeseto godišnjice Drugog zasjedanja AVNOJ – a u Jajcu, Reditelj filma je Sava Mrmak, a u filmu igra tadašnja plejada jugoslovenskih glumaca.

Na festivalu će biti prikazano 9 igranih filmova snimljenih u više svjetskih kinematografija, te neki od kratkih filmova sa konkursa upućenog autorima koji snimaju kratke filmove mobitelom, a na temu antifašizma.

Dio filmova biće prikazan i u školama. Nakon školskih projekcija sa učenicima će se voditi razgovori o pojavnim oblicima fašizma i načinima njihovog prepoznavanja.

Na kraju će biti dodijeljena i nagrada “Mostarski Univerzum”, koju su do sada dobili Veljko Bulajić i Lordan Zafranović.

(NovaSloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano