20. Februara 2019.

Počinje gigantski proces protiv Volkswagena

63013821.cms

Pred Višim zemaljskim sudom u Braunschweigu u ponedeljak započinje proces protiv automobilskog koncerna Volkswagen, u kome dioničari traže odštetu zbog pada vrijednosti dionica.

Dioničari Volkswagenu prebacuju da je predugo čekao s iznošenjem istine o skandalu s manipulisanjem izduvnim gasovima kod dizelskih motora, čime su dioničari izgubili milijarde.

U procesu, dioničari od VW-a traže ukupno isplatu odštete u visini od 9 milijardi eura. U tzv. presedanskom sudskom postupku, u ime oštećenih dioničara pojavljuje se investicioni fond Deka.

Nakon izbijanja skandala s dizelskim motorima Volkswagena u septembru 2015. godine, dionice ovog koncerna su izgubile polovinu vrijednosti.

U procesu bi se trebalo pokazati je li vrh Volkswagena znao za manipulacije i prije nego je krajem septembra 2015. godine izbio skandal.

Koncern se brani tvrdnjom da su o manipulacijama dizelskih motora znali samo menadžeri na nižim vodećim položajima, dok upravni odbor nije znao ništa do objave Američkog državnog ureda za zaštitu okoline. koji je i otkrio manipulacije motora.

Uprava isto tako tvrdi da je dioničarima odmah nakon izbijanja skandala poslala upozorenje.

Proces bi trebao trajati do sljedeće godine, a zbog velikog zanimanja, glavna rasprava će se voditi u dvorani gradske vijećnice, javlja Hina.

Do sada je Volkswagen skandal s manipulacijom motora na dizelski pogon stajao preko 27 milijardi eura, u što su uključene kazne, odštete i pravni troškovi.

U SAD-u je Volkswagen već osuđen za prevaru i ometanje sudstva, a osmorica bivših i sadašnjih čelnih ljudi koncerna je optuženo, između ostalog, i za prevaru i „zavjeru“. Dva inženjera VW-a su već osuđena.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano