18. Januara 2019.

Podgoričko tužilaštvo tvrdi da Crna Gora nije prepisala hrvatski program

6401108ad245c086aa79c48f1d124c7c_L

Podgoričko državno tužilaštvo koje je provjeravalo je li crnogorski osnovnoškolski kurikulum iz fizičkog vaspitanja prepisan od hrvatskih stručnjaka utvrdilo je da taj dokument nije plagijat, objavio je list Pobjeda.

Glasnogovornica tužilaštva Danka Ivanović-Đerić kazala je Pobjedi da je nakon završenog pregleda utvrđeno da nema osnova za krivični progon bilo koga.

Crnogorski kurikulum iz “fizičkog vaspitanja” ljetos je izazvao žestoke reakcije dijela javnosti nakon što su hrvatski stručnjaci objavili da je dokument prepisan od njih, podsjeća Hina.

Nakon toga su neopozive ostavke podnijeli profesori Aldijana Muratović, Danijela Bulatović i Niko Raičković, članovi komisij, koja je izradila kurikulum, ali su objavili da to čine zbog moralne odgovornosti, a ne zato što su prepisivači.

Crnogorski ministar obrazovanja Damir Šehović saopštio je nedugo potom da je analiza stručnjaka zavoda za školstvo pokazala da se crnogorski kurikulum iz fizičkog vaspitanja značajno podudara s hrvatskim i najavio da će biti formirana nova radna grupa, koja će ga ponovo napisati.

Nije, međutim, tada bilo utvrđeno je li riječ o plagijatu, nego se čekala odluka tužilaštva.

Nastava se, u međuvremenu, odvijala po spornom kurikulumu. Iz Zavoda za školstvo, takođe su tvrdili da kurikulum nije prepisan od Hrvata, nego da su sličnosti kurikuluma plod prihvatanja iste moderne koncepcije obrazovanja.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano