26. Maja 2019.

Podignuta optužnica protiv 27 osoba zbog organizovanog autokriminala u predmetu kodnog naziva "Volan"

a

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je do sada najopsežniju optužnicu protiv organizovane kriminalne grupe, čiji se pripadnici terete za organizovani kriminal u vezi sa krađama automobila, krijumčarenjem i daljom prodajom, izmjenom identifikacionih oznaka, iznuđivanjem otkupa ili rastavljanjem u dijelove za dalju prodaju, uglavnom skupocjenih motornih vozila, ukradenih od građana u Kantonu Sarajevo, Istočnom Sarajevu i drugim krajevima BiH.

Optuženi pripadnici organizovane kriminalne skupine, dolaze iz oba bh entiteta, a istraga u ovom predmetu vođena je duži vremenski period, zajedno sa policijskim službenicima SIPA, MUP-a RS, a poseban doprinos u provođenju istrage i prikupljanju dokaza dali su policijski pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Granične policije BiH.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi, da su optuženi djelovali po tačno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama tzv.“auto-mafije“, te su duži vremenski period, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalistički alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radio-stanice podešene na policijske frekvencije, kako bi pratili kretanja policije, vršili krađe putničkih motornih vozila veće vrijednosti, najčešće na području Kantona Sarajevo, Istočnog Sarajeva, Tuzlanskog kantona i Zapadne Hercegovine, te prema prikupljenim dokazima, počinili krađu najmanje oko 200 vozila, čija tržišna vrijednost dostiže iznos od više milion KM.

Nakon krađe, vršeno je skrivanje vozila na pripremljenim skrivenim lokacijama na području Sarajeva, Lukavice, Pala, Sokoca i drugih mjesta, nakon čega su kontaktirani vlasnici vozila od kojih bi bio iznuđivan otkup, te ako isti ne bi bio realizovan dalje vršeno falsifikovanje dokumentacije, te krijumčarenje i dalja prodaja vozila u BiH ili zemljama regiona ili njihovo rastavljanje i prodaja u dijelovima.

U optužnici je detaljno opisano izvršenje krađa automobila, pokušaja otkupa i ostale nezakonite radnje u više od 200 pojedinačnih slučajeva, koji se stavljaju na teret optuženima.

Na ovaj način, nanesena je velika šteta građanima BiH, koji su vlasnici ukradenih vozila, a koji su oštećeni za velike iznose, kao i šteta pravnim subjektima koji se bave osiguranjem vozila i imovine.

Ovom istragom tužilaštva i partnerskih i bezbjedonosnih agencija, zasigurno je spriječeno izvršenje većeg broja krivičnih djela, a borba protiv struktura auto-kriminala, vrlo je bitna sa aspekta bezbjednosti građana i vladavine prava, jer se samo na području Kantona Sarajevo, u prosjeku evidentiraju 2 krađe automobila skoro svakog dana.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 340 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optuženi su: Danilo Cicović, rođen 1977. godine u Sarajevu, Vladimir Krsmanović zv.“Krša“, rođen 1978. godine u Sokocu, Marko Trifković zv. „Žižan“, rođen 1978. godine u Sarajevu, Srećko Trifković, rođenog 1985. godine u Sarajevu, Srećko Mandić, rođen 1983. godine u Sarajevu, Slaven Dakić zv. „Žućo“, rođen 1988. godine u Sarajevu, Tomislav Petrović zv. „Tomo“, rođen 1988. godine u Sarajevu, Njegoslav Milinković zv. „Ljutan“, rođen 1983. godine u Sarajevu, Bojan Košarac zv.“Čavra“, rođen 1991. godine u Sarajevu, Enis Mandal, rođen 1983. godine u Skoplju, Miroslav Pajić, rođen 1988. godine u Sarajevu, Sreto Pajić zv. Srećko, rođen 1991. godine u Sarajevu, Davor Ninković zv. „Čupo“, rođen 1980. godine u Sarajevu, Jozo Markić, rođen 1983. godine u Mostaru, Puniša Purković zv.“Puki“, rođen 1964. godine u Sarajevu, Dalibor Vasković zv.“Dado“, rođen 1980. godine u Sarajevu, Miroslav Škobo zv.“Miki“, rođen 1983. godine u Sarajevu, Mirsad Brkić zv.“Miki“, rođen 1964. godine u Sarajevu, Zoran Mirjanić zv.“Sušika“, rođen 1981. godine u Sokocu, Bojan Stašević zv.“Staša“, rođen 1982. godine u Sokocu, Milorad Mirković zv. „Miko“, rođen 1989. godine u Sarajevu, Zoran Čobović zv.“Čobo“, rođen 1979. godine u Sarajevu, Radić Nikola, rođen 1988. godine u Sarajevu, Branislav Gordić zv.“Ćelo“, rođen 1966. godine u Sokocu, Miroslav Čepo, rođen 1966. godine, u Grudama, Goran Nižić zv.“Arafat“, rođen 1978. godine u Ljubuškom, Ferdo Vukoja, rođen 1974. godine u Grudama.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano