22. Aprila 2019.

Podignuta optužnica protiv Amira Haskića za terorizam

tuzilastvo bih

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Amira Haskića, rođenog 1995. godine u Sarajevu, državljanina BiH, koji se tereti da je stvorio plan i osigurao potrebna sredstva, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, koja djeluje izvan BiH, te se odlučio pridružiti strukturama tzv. „ISIL“-a, koji je od strane Savjeta bezbjednosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom.

U optužnici se navodi, da je optuženi, u mjesecu studenom 2017. godine, putem internet komunikacije i aplikacija za kontakte, stupio u kontakt sa aktivnim pripadnikom tzv. „ISIL“- a, koji se nalazi u Siriji, te u komunikaciji govorio pripadnicima „ISIL“-a kako je osigurao potrebna sredstva i da će se priključiti ovoj terorističkoj grupi, da će po dolasku u Siriju zapaliti pasoš Bosne i Hercegovine, te kao pripadnik terorističke grupe tzv. „Islamske države“, sudjelovati u oružanim sukobima u Siriji.

Optuženi je u svojoj namjeri, otkriven, lociran i spriječen od strane policijskih i bezbjedonosnih struktura u Bosni i Hercegovini, nakon čega su izvršeni pretresi objekata koje koristi, a osumnjičeni lišen slobode i nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti za krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano