19. Aprila 2019.

Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog pomaganja u genocidu

Vlasenica

Tužitlac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Mile Kosorića, rođenog 1953. godine u Han Pijesku, određene su mu mjere zabrane, Borislava Stojišića zvanog „Boro“, rođenog 1956. godine u Vlasenici, Momčila Tešića zv.“Crnac“, rođenog 1974. godine u Vlasenici, određene su mu mjere zabrane i Rajka Drakulić, rođenog 1964. godine u Vlasenici, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su u vrijeme širokog i sistematskog napada VRS i MUP-a RS, na Zaštićenu zonu Srebrenica, u julu 1995. godine, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su pružili pomoć počiniocima udruženog zločinačnog poduhvata, u julu 1995 godine, tako što su, optuženi Kosorić kao komandant Vlaseničke brigade VRS, a ostali optuženi kao komandanti i pripadnici Vojne policije Vlaseničke brigade VRS, znajući da će u mjestu Luke, proći autobusi i vozila konvoja kojim su nakon pada Srebrenice, civili, žene i djeca, transportovani prema Kladnju, u mjestu Luke, na postavljenom punktu zaustavili konvoj, nakon čega je izvršen pretres, oduzimanje novca, zlata i drugih vrijednosti, a potom izvršeno nasilno odvajanje muškaraca i djevojaka bošnjačke nacionalnosti.

U optužnici se navodi da su odvojene žene silovane i seksualno zlostavljane, a muškarci, njih više od 20,  odvedeni i prisilno zatočeni u obližnjoj školi, gdje su im vezane ruke, te su opljačkani i držani u nečovječnim uvjetima, odakle su odvojene muškarce  13/14.07.1995. godine, odveli i strijeljali u mjestu Mršići, gdje je ubijen najmanje 21 muškarac, a samo je jedan preživio strijeljanje.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo genocid iz člana 171. Krivičnog zakona BiH u vezi sa članom 180. stavak 1. i članom 31. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano