19. Juna 2019.

Podignuta optužnica protiv inspektora SIPA-e

130717117 (Medium)

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Darka Marčetića, rođenog 1974. godine u Prijedoru, uposlenog kao istražilac u Kriminalističko-istražnom odjeljenju SIPA-e, RK Banja Luka i Adnana Aličića, zvanog “Ado“, rođenog 1979. godine u Ključu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su stupili u kontakt sa osobama sa područja Ključa, od kojih su zloupotrebom položaja iznudili novac kako bi posredovali u vezi sa pošiljkom iz inostranstva, koja je sadržavala nedozvoljene supstance, a koja je upućena navedenim osobama.

Takođe, terete se da su zloupotrebom položaja iznudili novac kako bi pružali navodnu zaštitu navedenim osobama od krivičnog gonjenja, zloupotrebom i predstavljanjem ličnih podataka i slika navedenih osoba, koje je optuženi Marčetić pribavio nezakonitim pristupanjem bazi ličnih podataka IDDEA BiH.

Tokom istrage, evidentirano je sastajanje optuženih u dva navrata sa navedenim osobama, te preuzimanje novca u ukupnom iznosu od 3500 eura.

Optuženi Marčetić se tereti za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ-a BiH, krivično djelo iznuđivanja iz člana 295. stava 1. KZ-a FBiH i krivično djelo nedozvoljenog korištenja ličnih podataka iz člana 149. KZ-a BiH, a optuženi Aličić za pomaganje u izvršenju krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i krivičnog djela iznuđivanja.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano