19. Juna 2019.

Podignuta optužnica protiv Lejle Dautbašić, uposlenice DKPT BiH, zbog prevara pri zapošljavanju

tuzilastvo

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Lejle Dautbašić, rođene 1980. godine u Sarajevu, državljanke BiH, koja se tereti da je, u periodu od 2012. do 2015. godine, kao uposlenica Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, na poziciji stručnog savjetnika za analize i procjene, počinila koruptivna krivična djela, s ciljem nezakonitog posredovanja u zapošljavanju određenih osoba, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je optužena, s ciljem pribavljanja nezakonite imovnske koristi, stupila u kontakt sa osobom  A.O. od koga je tražila novčani iznos od 3.000-5.000 KM, obećavši da će iskoristiti svoje veze i uticaj u DKPT BiH, kako bi posredovala da službenici DKPT BiH, izvrše radnju koju ne bi smjeli izvršiti, odnosno da navedena osoba bude ocijenjena kao najbolji kandidat na konkursu, koji će kao policijski službenik, zasnovati radni odnos u DKPT BiH.

U više navrata, navedeni kandidat je uplatio optuženoj novčane iznose između 1.900 i 3.000 KM, u ukupnom iznosu od 10.400 KM, koji je uplaćivao na račun koji navedena koristi u jednoj od poslovnih banaka ili lično predavao optuženoj.

Nakon toga je, kako se navodi u optužnici, optužena je protivzakonito pribavila više pismenih testova koji se koriste na konkursima u DKPT, koje je uručila navedenom kandidatu. S obzirom da navedeni kandidat nije prošao na konkursu, on je zatražio povrat novca od optužene, te mu je optužena vratila 4.000 KM a nakon pokretanja istrage posredstvom advokata vratila još 6.000 KM.

Takođe, optužena se tereti da je, nakon što je upoznala osobu Đ.K. s ciljem ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, tražila novčane iznose od 5.000 i 2.000 KM, kako bi protivzakonito posredovala s ciljem da se supruga i svastika oštećenog Đ.K., uposle u  JP Elektroprivreda BiH van redovnih konkursa i procedura.

Nakon što navedene osobe nisu zasnovale radni odnos u JP Elektroprivreda BiH, oštećeni je zatražio povrat novca zaprijetivši da će sve prijaviti policiji, nakon čega je optužena, bojeći se posljedica prijavljivanja, vratila 7.000 KM.

Optužena se tereti da je primila nagradu da korištenjem svog službenog i uticajnog položaja u institucijama Bosne i Hercegovine posreduje da se izvrši službena radnja koja se ne bi smjela izvršiti, te da je s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist dovela drugog lažnim prikazivanjem činjenica u zabludu i održavala ga u zabludi i time ga navela da nešto učini na štetu svoje imovine, čime je počinila krivično djelo protuzakonito posredovanje iz člana 219. KZ BiH i krivično djelo prevara iz člana 294. KZ FBiH.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. N.

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano