23. Maja 2019.

Podignuta optužnica protiv Milojka Kovačevića za ratni zločin u Višegradu

drzavno tuzilastvo

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Milojka Kovačevića, rođenog 1962. godine u Višegradu, nastanjen u Užicu (Srbija), saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematskog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Višegrada i okoline, kao pripadnik rezervnog sastava SJB Višegrad, učestvovao u progonu i zločinima počinjenim nad civilnim stanovništvom.

Prema navodima optužnice, optuženi je u junu 1992. godine počinio prisilno odvođenje, mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Donje Veletovo, općina Višegrad.

Optuženi se, takođe, tereti da je u junu  1992. godine, naoružan automatskom puškom, lično učestvovao u prisilnom preseljenju bošnjačkog civilnog stanovništva iz mjesta Donje Veletovo, opština Višegrad, kada je cjelokupno stanovništvo prisilno transportovano prema području opštine Sokolac, gdje su žene, djeca i starije osobe protjerane na teritoriju pod kontrolom Armije BiH, a oko 50 muškaraca bošnjačke nacionalnosti, u pratnji naoružanih pripadnika VRS i policije, odvedeno na lokalitet jame Paklenik, gdje su ubijeni, a samo je jedna osoba preživjela strijeljanje.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 12 svjedoka, od čega 2 svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano