26. Maja 2019.

Podignuta optužnica protiv Muniba Ahmetspahića za terorizam

130717117 (Medium)

Tužilac Odsjeka za terorizam u Tužilaštvu BiH, podigao je optužnicu protiv Muniba Ahmetspahića, zv. „Ebu Davud“, „Osman“ i „Mugira“, rođenog 1990. godine u Zenici, saopšteno je iz Tužilaštva Bih.

Optuženi se tereti da je u dva navrata, sa ciljem pridruživanja terorističkim organizacijama u periodu između 2013. i 2018. godine, boravio na području Sirije i Iraka, gdje se pridružio paravojnim formacijama „ISIL“, „Jabhet al-Nusra“, „Al-Nusrah Front“, koje su od strane Savjeta bezbjednosti UN-a proglašene terorističkim organizacijama.

Optuženi se tereti da se pridružio terorističkim organizacijama i učestvovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prilikom čega je i teško ranjen na području Sirije.

Istraga protiv optuženog vođena je u okviru predmeta kodnog naziva „Damask“, koju sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i inostranstvu provodi Tužilaštvo BiH.

Optuženi se tereti za krivično djelo organizovanje terorističke grupe  iz člana 202d. stava 2., a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizma iz člana 201. KZ-a BiH.

Uz optužnicu,  Sudu BiH je upućen i prijedlog za produženje pritvora.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano