25. Juna 2019.

Podignuta optužnica protiv Rade Garića za ratni zločin na području Vlasenice

tuzilastvo

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Rade Garića, rođenog 1963. godine u Vlasenici, koji se tereti da je, za vrijeme širokog i sistematskog napada vojske, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice i okoline, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava SJB Vlasenica, a kasnije i svojstvu komandanta Izviđačko-diverzantnog voda odreda Drinjača, lično i direktno učestvovao u mučenjima, progonima, nezakonitom zatočenju, ubojstvima, silovanju i seksualnom zlostavljanju i teškim zlostavljanjima više desetina zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i maloljetnih žrtava, tokom 1992. godine.

Takođe, optuženi se tereti i za učešće u ubistvu 23 osobe bošnjačke nacionalnosti, nakon pada Zaštićene zone Srebrenica, u ljeto 1995. godine.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano