23. Maja 2019.

Podignuta optužnica protiv Sakiba Mahmuljina, nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa ARBiH

sakib-mahmuljin1

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Sakiba Mahmuljina, rođenog 13.10.1952. godine u Kozarcu, Prijedor, državljanina BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je u vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta 3. korpusa Armije RBiH, u čijem sastavu je djelovao i odred „EL Mudžahidin“ u okviru koga su bili angažovani borci afro-azijskog porijekla, postupao protivno odrebama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

U optužnici se navodi da, Sakib Mahmuljin, kao komandant korpusa, tokom 1995. godine, dok je trajala opsežna operacija Armije R BiH na širem području Zavidovića i Vozuće, u okviru koje su pripadnici odreda „El Mudžahidin“ počinili ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području, nije ništa preduzeo kako bi spriječio navedeni zločin, iako je imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin i da su zločin počinili, te da nakon počinjenog zločina nije preduzeo ništa kako bi kaznio počinioce zločina.

U optužnici se navodi, da su pripadnici odreda „El Mudžahidin“, među kojima i borci iz afro-azijskih zemalja, nakon zarobljavanja ratnih zarobljenika, civila i sanitetskog osoblja srpske nacionalnosti počinili ubistvo više od 50 zarobljenika, od kojih su neki ubijeni ritualnim odsjecanjem glava zarobljenika, koje su nakon toga pokazivane drugim zarobljenicima.

U optužnici se, takođe, navodi, da su pripadnici ovog odreda zlostavljali i mučili zarobljenike, odsjecali im uši i nanosili ubodne rane po razni dijelovima tijela, vezali i premlaćivali raznim predmetima, primjenjivali izuzetno surove oblike mučenja, odnosno vezivanje zarobljenika u zgrčene položaje sa omčama oko vrata, koje bi se usljed pomjeranja stezale i gušile žrtve, u kojim su ih ostavljali više sati.

Od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, mnoge žrtve su ostale sa trajnim posljedicama i invaliditetom.

Nakon rata, posmrtni ostaci oko 10 žrtava su pronađeni, identifikovani i ukopani, a za tijelima ostalih žrtava se još uvijek traga.

Optuženi Sakib Mahmuljin, tereti se da je znao za ubistva i zlostavljanja zatočenika, koje je trajalo više od 15 dana, u periodu juli / august i u drugom slučaju tokom septembra 1995. godine, te da nije ništa učinio da ove zločine spriječi, zaustavi ili da kazni počinioce.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Uz optužnicu je predloženo pozivanje više od 70 svjedoka optužbe, od kojih će 11 iskaze dati uz mjere zaštite i priloženo je više od 900 dokaznih materijala, kojima će tužilaštvo dokazivati krivicu optuženog.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH.

M. N.
(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano