26. Maja 2019.

Podignuta optužnica za krijumčarenje ilegalnih migranata kroz BiH

Tužilaštvo BiH 1

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ali Maqsood Ahmed Usman zv.“Ali“, rođenog 1993. godine u Pakistanu, državljanin Pakistana, nalazi se u pritvoru, Amina Alen zv.“Kaka“, rođenog 1985. godine u Iraku, državljanin Iraka, nalazi se u pritvoru, Javeda Raheem, rođenog 1994. godine u Pakistanu, državljanin Pakistana, nalazi se u pritvoru, Anela Čomor zv.“Ramo“, rođenog 1981. godine u Mostaru, državljanina BiH, Adele Čomor, rođene 1981. godine u Stocu, državljanke BiH

Anne Dumančić, rođene 1983. godine u Sarajevu, državljanke BiH, Aziza Husković, rođenog 1962. godine u Stocu, državljanina BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je podignuta u okviru operacije kodnog naziva „Centar“, koju su zajednički više mjeseci provodili Tužiteljstvo BiH, Granična policija BiH, zajedno sa drugim partnerskim agencijama u BiH i inozemstvu.

U optužnici se navodi da su se prvooptuženi i drugooptuženi kao organizatori grupe, te trećeoptuženi kao član grupe, lažno predstavljali kao migranti, kako bi se kretali među migrantima i ostvarivali kontakte sa osobama koje su spremne platiti veće novčane iznose za ilegalno krijumčarenje prema zemljama EU, te istovremeno kako bi izbjegli da budu otkriveni od organa kaznenog gonjenja.

Optuženi su preuzimali migrante pri ilegalnom ulasku u BiH, najčešće na području Zvornika, Višegrada i Bijeljine, vršili  njihov transport u BiH, smještaj na skrivenim lokacijama, te krijumčarenje prema području Hrvatske, najčešće na području Bihaća, Livna, Ljubuškog ili Čapljine, gdje bi ih predavali drugim osobama, ili uputili kako da ilegalno pređu granicu izvan zvaničnih graničnih prelaza.

Provođenjem istrage utvrđeno je da su optuženi tokom 2018. godine izvršili krijumčarenje najmanje 46 ilegalnih migranata, uglavnom državljana Pakistana, Afganistana, Iraka, Irana, Sirije  i Indije, te ostvarili nezakonitu imovinsku korist od najmanje 70.000 KM.

Optuženi su postupali protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, a počinjenim krivičnim djelima ugrožavana je bezbjedonosna situacija u BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela organizovanje grupe ili udruženja za počinjenje krivičnog djela krijumčarenja migranata iz člana 189a. KZ BiH, u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenja osoba iz člana 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano