24. Juna 2019.

Podignuta optužnica za ratni zločin protiv čovječnosti na području Konjica

Konjic

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilastva BiH podigao je optužnicu protiv Omera Borića, rođenog 1948. godine u Konjicu, državljanina Austrije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti, da je u vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti, na području grada Konjica i okolnih sela, u svojstvu komandanta Opštinskog štaba TO Konjic, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti, da je zajedno sa drugim pripadnicima Opštinskog štaba TO Konjic, znao i morao znati da se njemu  podređeni pripadnici vojske, policije i drugih formacija spremaju počiniti i da su počinili ubistva, zlostavljanja, premlaćivanja, nezakonita zatočenja u logore, mučenja  i druga nečovječna djela nad civilima srpske nacionalnosti, a  kao nadređena osoba nije preduzeo mjere da spriječi počinjene zločine niti kazni počinioce.

U optužnici se navode nezakonita lišenja slobode i progoni više stotina civila srpske nacionalnosti, oba pola i različitih životnih dobi, koji su bili nastanjeni  u selima sa većinskim srpskim stanovništvom, odvođenje zatočenih civila u školu u Bradini, kao i logore Čelebići i Musala, ubistvo najmanje 43 osobe prilikom napada na selo Bradina, od kojih su posmrtni ostaci 36 žrtava pronađeni i ekshumirani, među kojima ubistvo na naročito okrutan način žrtve Sretka Kuljanina, te ubistva Bore Gligorevića i Bogdana Kureša, kao i paljenje pravoslavne crkve u mjestu Bradina, svih porodičnih kuća i privrednih objekata i pljačkanje imovine stanovništva srpske nacionalnosti.

 Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Tužilaštvo će navode optužbe, dokazivati pozivanjem 167 svjedoka i jednog vještaka i prilaganjem oko 470 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano