23. Juna 2018.

Podnijet zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije

3452Međunarodni-sud-pravde-u-Hagu

Pravni tim Bosne i Hercegovine, predvođen agentom Sakibom Sofićem, podnio je Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Haagu zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, a u vezi njene uloge u genocidu tokom proteklog rata.

Prijedlog je podnijet dan prije isteka roka od donošenja presude 26. februara 2007. godine. Nakon uvođenja u sudski registar, revizija će biti upućena Srbiji kako bi se izjasnili, a onda će BiH imati mogućnost da odgovori.

Odluka o pokretanju prijedloga za reviziju tužbe donesena je 17. februara na sastanku koji je održan u sarajevskoj Vijećnici, a na kome su prisustovali predstavnici vlasti, udruženja žrtava, akademici, pravnici i tako dalje.

Sastanak je organizovao Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog humanitarnog prava Univerziteta u Sarajevu sa Fondacijom “Pravda za BiH”, a pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

BiH je podnijela tužbu protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) Međunarodnom sudu pravde u Haagu 1993. godine.

Međunarodni sud pravde je oslobodio Srbiju krivice za izvršenje, pomaganje i podsticanje genocida počinjenog u BiH tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Sud u Haagu je zaključio da su zločini koji su počinjeni u BiH tokom rata bili brojni i široko rasprostranjeni, ali da se nije desio genocid, osim u Srebrenici. Presudom je utvrđeno da je Srbija kriva što nije spriječila genocid u Srebrenici.

Deset godina kasnije, postoji mogućnost podnošenja zahtjeva za reviziju presude ukoliko su se u međuvremenu pojavili dokazi koji nisu bili predmet suđenja, javlja BIRN.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano