24. Marta 2019.

Policija USK-a onemogućila ulazak 150 migranata u Bihać

Bihacstanica_migranti

Pripadnici policije Unsko-sanskog kantona rano jutros onemogućili su ulazak grupe od 150 migranata i izbjeglica u Bihać. Ova grupa je zaustavljena na Željezničkoj stanici u Bihaću, gdje su doputovali Talgo vozom iz Sarajeva.

“Policijski službenici su ovim nastavili provoditi mjere onemogućavanja priliva novog broja migranata na područje Bihaća i Velike Kladuše, što je u skladu sa zaključkom Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u USK, ali i saglasnosti ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića. Razlog je naravno preopterećenost postojećih smještajnih kapaciteta na području našeg kantona, ali i držanje bezbjedonosne situacije pod kontrolom”, rekla je glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a Snežana Galić.

Migranti i izbjeglice su iz Talgo voza izmješteni u autobuse, te će pod policijskom pratnjom biti transportovani  u prihvatni migracioni centar „Ušivak“ u Hadžićima.

“Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je sedam migranata iz grupe koja je doputovala Talgo vozom, ipak smjestila u prihvatne centre u Bihaću. Riječ je o ranjivoj kategoriji, odnosno porodici s djecom i invalidima”, dodala je Galić.

Iz MUP-a USK-a potvrđeno je i da je od 23. oktobra onemogućen dolazak oko 1.500 migranata u Bihać, gdje prema posljednjim informacijama već boravi više od 3. 000 migranata i izbjeglica.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano