23. Maja 2019.

Policijski pretresi u Bruxellesu, nisu pronađeni oružje ni eksploziv, Abdeslam pobjegao

ide

Belgijske bezbjedonosne službe pokrenule su novu akciju u blizini glavnog trga u Bruxellesu, Grande Placea, javljaju lokalni mediji. Sat vremena nakon početka operacije, BBC je javio da su pojedine ulice odblokirane, a uskoro su stigli i prvi rezultati akcije.

Belgijska policija potvrdila je 16 hapšenja u racijama u Bruxellesu, ali učesnik napada na Pariz Salah Abdeslam nije među njima. Nije pronađeno oružje niti eksploziv, a ispaljena su dva hica na jedno vozilo u Molenbeeku. Automobil je kasnije pronađen, u njemu je bio ranjeni vozač, koji je uhapšen.

Obavljeno je 19 pretresa u Bruxellesu i tri u Charleroiju, rekao je glavni tužilac Eric Van Der Sypt na ponoćnoj konferenciji za novinare.

Racije su provedene i izvan Bruxellesa. Bruxelles je pun pripadnika bezbjedonosnih snaga, a CNN javlja kako među vojnicima i policajcima vlada nervoza. Na glavnom trgu grada nalaze se samo vojnici, građana praktično i nema.

Policija je tokom akcije pozvala građane da na društvenim mrežama ne objavljuju detalje o akciji, pa su stanovnici Belgije zatrpali društvene mreže slikama i snimkama mačaka kako bi odmogli bjeguncima.

Belgijski DH Net.be javlja kako je Abdeslam uspio izbjeći policiju i navodno je viđen u blizini Liegea oko 20,30 sati u BMW-u, vozeći se u smjeru Njemačke. Policija mu je planirala presjeći put kod Barchona, ali ih je ponovo izbjegao.

Tužilac i policija nisu htjeli komentirati moguću lokaciju bjegunca.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano