17. Juna 2019.

Pompeo i State Department imaju vjerodostojne informacije o Špirićevoj korupciji

americka_ambasada_bih

Državni sekretar SAD Michael Pompeo i Ministarstvo vanjskih poslova SAD posjeduju vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, rečeno je danas Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

“Kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti, Odjeljak 7031(c) (Department of State, Foreign Operations, and Related Programs Act of 2018) nalaže da taj zvaničnik i članovi njegove neposredne porodice budu označeni kao osobe kojima nije dozvoljen ulazak u SAD. Govoreći općenito, korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i bezbjednosti, omogućava postojanje organizovanog kriminala, te potkopava povjerenje u vladavinu prava i vlast. To direktno utiče na nacionalne sigurnosne, ekonomske i vanjskopolitičke interese, kako SAD, tako i partnerskih zemalja”, navode iz Ureda.

S obzirom na okolnosti ovog konkretnog slučaja, kažu kako vjeruju da je važno da vlasti i javnost Bosne i Hercegovine budu upoznati sa time koliko ozbiljno SAD shvataju problem javne korupcije i uključenost Nikole Špirića u koruptivne aktivnosti.

“Vlada SAD i dalje ukazuje na važnost postojanja zakona u BiH, koji sprječavaju korupciju i pružaju podršku jakim i nezavisnim policijskim i pravosudnim institucijama potrebnim za bilo kakav ozbiljan korak u borbi protiv korupcije” rečeno je Feni.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano