26. Maja 2019.

Pompeo: Sjeverna Koreja spremna dopustiti ulazak inspektorima

43ECC20B-95DC-491B-AD43-A80FDC06AE7F_cx0_cy10_cw0_w1023_r1_s

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u ponedeljak da je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un spreman da omogući međunarodne inspekcije nuklearnih postrojenja i lokacija za raketne probe njegove zemlje, koje su bile ključna sporna tačka u ranijim obećanjima denuklearizacije Sjevera.

Pompeo, koji se sastao u nedelju s Kimom tokom posjete Pyongyangu, izjavio je da će inspektori obići lokaciju za raketne probe i nuklearno postrojenje Punggye-ri, čim se dvije strane dogovore oko logističkih detalja.

“Mnogo je logističkih zadataka neophodnih za obavljanje toga”, izjavio je Pompeo na konferenciji za novinare u Seulu, prije nego što je otputovao u Peking.

Šef američke diplomatije, takođe, je izjavio da su dvije strane “prilično blizu” sporazumu o detaljima drugog samita, koji je Kim predložio u pismu američkom predsjedniku Donaldu Trumpu prošlog mjeseca.

Trump i Kim održali su istorijski samit u Singapuru u junu.

“Što je najbitnije, obojica čelnika vjeruju da su za istinski napredak potrebni suštinski pomaci na narednom samitu”, izjavio je  Pompeo.

Stephen Biegun, novi američki posrednik za Sjevernu Koreju koji je bio u pratnji Pompea, izjavio je da je ponudio u nedelju sastanak sa svojim kolegom, zamjenikom sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Son Huijem, “što je skorije moguće”i da njih dvojica raspravljaju o konkretnim terminima i lokaciji sastanka.

Pomperova posjeta Pyongyangu, četvrta u ovoj godini, slijedi nakon čorsokaka u pregovorima zbog sjevernokorejskog opiranja američkim zahtjevima da preduzme nepovratne mjere na odustajanju od nuklearnog arsenala, uključujući potpunu inventuru svog naoružanja i nuklearnih postrojenja.

On je u nedelju poručio južnokorejskom predsjedniku Moon Jae-inu da je njegova posljednja posjeta Pyongyangu “još jedan korak naprijed” ka denuklearizaciji, ali da su “brojni koraci pred nama”, prenosi agencija Reuters.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano