18. Juna 2019.

Porezna uprava FBiH poziva ugostitelje da poštuju propise

nova_godina_vatromet_241115_tw1024

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine, pred nastupajuće novogodišnje praznike, će pojačati kontrolu ugostiteljskih objekata na području FBiH radi provjere da li vlasnici organizuju zakonito  muziku uživo u njihovim objektima. Uprava poziva na uredno izvršavanje ovih i drugih poreznih obaveza, u skladu s poreznim i drugim propisima, jer, kako je navedeno u saopštenju, cilj Porezne uprave Federacije BiH nije kažnjavanje poreznih obveznika.

U vezi s organizovanjem estradnog programa, porezni obveznici su pozvani da blagovremeno izvrše zakonske obaveze, odnosno da tri dana prije početka organizovanja žive muzike u ugostiteljskom objektu, prijave dan početka i dan završetka organizovanja žive muzike.

Takođe su obavezni da podnesu prijavu o obračunatoj i plaćenoj komunalnoj taksi za izvođenje muzike uživo nadležnoj poreznoj ispostavi, u propisanom roku, odnosno u skladu s kantonalnim zakonima, kao i da s izvođačem žive muzike zaključe ugovor o autorskom djelu, odnosno obračunaju, obustave i prijave porez na dohodak, doprinos za PIO i doprinos za zdravstveno osiguranje, i to prilikom svake isplate autorskog honorara izvođaču.

Izvršavanjem navedenih obaveza, porezni obveznici će biti pošteđeni sankcija i mjera, kao što su novčane kazne od 500 KM do 10.000 KM za pravno lice, te za odgovorno lice u pravnom licu od 200 KM do 2.000 KM, kao i novčane kazne za fizičko lice, koje mogu iznositi od 200 KM do 3.000 KM.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano