23. Juna 2018.

Poslanici PD PS BiH danas odlučuju o hitnosti usvajanja seta zakona o akcizama

Sjednica

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine izjašnjavaće se danas na sjednici ponovo o hitnoj proceduri donošenja seta zakona. kojima se predviđa povećanje akciza na naftu i naftne derivate, te lož-ulje za 15 feninga.

Na prethodnoj sjednici, poslanici nisu prihvatili hitnu proceduru donošenja tih zakonskih rješenja, a potom je zakone razmatralo Vijeće ministara, te ih, uz mišljenje Zakonodavnopravnog sektora, uputilo u parlamentarnu proceduru.

Tako, ponovo predloženi set zakona, u hitnoj proceduri podržali su delegati Doma naroda PS BiH na prošloj sjednici, a danas bi se o proceduri donošenja zakona i tim zakonskim rješenjima trebali izjašnjavati poslanici.

Povećanje prihoda od akciza, ukoliko se danas usvoji set zakona, bile bi korištene za izgradnju cesta i autocesta, ali poslanici koji su protiv povećanja akciza smatraju da će se novi nameti, tvrde, odraziti na bh. građane i posebno privrednike.

Usvajanje tih zakona jedan je i od uslova za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), odnosno to je uslov da bi BiH uspješno prošla prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana i bila joj doznačena tranša u iznosu od oko 155 miliona KM.

Vijeće ministara BiH stoga je predložilo da se po hitnom zakonodavnom postupku danas razmatraju izmjene zakona o akcizama, o sistemu indirektnog oporezivanja, te o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Pred poslanicima je i zahtjev Vijeća ministara BiH da se i Prijedlog zаkоnа о оsigurаnju dеpоzitа u bаnkаmа, takođe, razmatra po hitnom postupku, a hitnu proceduru predložio je poslanik HDZ-a BiH Predrag Kožul za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Na dnevnom redu je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi, koji je predložio poslanik SBB-a Damir Arnaut ,te izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koje predviđaju da se od plaćanja PDV-a oslobodi sve ono što je oslobođeno od carina.

Biće razmatrani i izvještaji o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Prаvоbrаnilаštvа BiH, te Vijeća nacionalnih manjina BiH za 2016. godinu kao i Izvještaj Centralne izborne komisije o provođenju prošlogodišnjih lokalnih izbora.

Svoj stav poslanici bi danas trebali dati i na Prijedlog mjera i aktivnosti za naredni period kojima se otklanjaju eventualne barijere za postojeća i nova tržišta za bh. proizvode, što je materijal koji je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano