20. Maja 2019.

Potpisan Memorandum između Ekonomskog fakulteta i partnerskih organizacija

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru upriličeno je potpisivanje Memoranduma o saradnji između Ekonomskog fakulteta i organizacija sa kojima Fakultet ostvaruje uspješnu saradnju na različitim poljima.

Gosti fakulteta bili su predstavnici Udruženja za posao i preduzetništvo LiNK Tomislav Majić i Alisa Gekić, predstavnik ProCredit banke Ibrica Šuta, predstavnici INTERA Tehnološkog parka Vedran Šimunović i An Bogdanović, te direktor WebStudia Adi Đukić.

Dekanica Fakulteta, prof. dr. Azra Bajramović je istakla značaj uzajamne povezanosti teoretskog i praktičnog dijela obrazovanja studenata i saradnje sa privredom, te naglasila da je Ekonomski fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru jedna od prvih visokoškolskih ustanova u BiH u sferi obrazovanja kadrova ekonomske struke koja je uvela Stručnu praksu kao obavezan predmet na IV godini studija.

Prodekan za nastavu i Voditelj stručne prakse, doc. dr. Goran Ćurić ukazao je na činjenicu da su sve partnerske kompanije naglasile svoju spremnost za nastavak obavljanja stručne prakse za studente Ekonomskog fakulteta, te da su studenti od strane poslodavaca ocijenjeni kao izuzetno vrijedni i kvalitetni mladi kadrovi. Ukazao je i na činjenicu da su partnerske kompanije mnogim studentima ponudile nastavak saradnje bilo kroz zaposlenje ili druge projekte i aktivnosti i da broj partnerskih kompanija sa kojima Fakultet ostvaruje određeni vid saradnje raste iz godine u godinu.

Zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom izrazili su i predstavnici privrednog sektora, koji su na ovaj način dali podršku studentima našeg Fakulteta u njihovom akademskom i profesionalnom profiliranju.

„Kao predstavnik Banke koja svake godine izdvaja značajna sredstva za razvoj i obuku svojih zaposlenih, izuzetno sam počastvovan realizacijom Memoranduma o saradnji sa Univerzitetom ‘Džemal Bijedić’. Ova visokoškolska ustanova dala je veliki broj kvalitetnih studenata, koji su danas i vrijedni zaposlenici Banke. Vjerujem da će ovakav vid saradnje biti od velikog značaja za obje institucije, ali će svakako najviše profitirati upravo studenti, koji će kvalitetno teorijsko znanje moći nadograditi prilikom za praksu i zaposlenje u ProCredit Bank”, navodi direktor filijale Mostar ProCredit Bank Ibrica Šuta.

Vedran Šimunović iz INTERA Tehnološkog parka rekao je  da svog samog osnivanja, INTERA Tehnološki Park ima misiju stvaranja kvalitetne radne snage koja će unaprijediti domaće gospodarstvo.

„Svakim danom INTERA TP dolazi korak bliže toj misiji zahvaljujući kako vlastitim aktivnostima, tako i suradnjama s različitim institucijama. Ekonomski fakultet Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ pokazao se pouzdanim partnerom na ovom putu i već godinama zajednički doprinosimo razvoju mladih ljudi iz našeg okruženja. Pružati mladima priliku za stručnu praksu, dati im pristup neformalnim oblicima obrazovanja i organizirati različite aktivnosti za njih, načini su kojima stvaramo pozitivan sinergijski učinak s kvalitetnim temeljima koje svojim studentima omogućava Ekonomski fakultet”, kazao je Šimunović.

Prema riječima predstavnika LINK-a, ovo je samo jedna u nizu inicijativa koju LiNK i Ekonomski fakultet zajednički realizuju, a s ciljem pripreme mladih osoba za tržište rada.

„Uvođenje praktične nastave je vrijedna hvale inicijativa, koju treba dalje razvijati kako bi se sistematski unaprijedila. Stručna praksa ima višestruke koristi. S jedne strane,  omogućava mladim osobama da se paralelno sa studiranjem profesionalno izgrade za svoje zanimanje, što im omogućava lakši pristup tržištu rada, a s druge strane privatnim preduzećima omogućava da dobiju kvalitetan kadar u skladu sa njihovim potrebama”, izjavili su predstavnici LINK-a.

Adi Đukić, direktor Agencije WEB Studio istakao je da je čast nam biti partner ove obrazovne institucije, pružajući stručnu praksu studentima Ekonomskog fakulteta.

„Od velike važnosti je pružiti priliku studentima za sticanje znanja o tome kako prepoznati prilike koje se nude na tržištu za male biznise, startup-e i inovacije. Vrata Agencije WEB Studio su uvijek otvorena svim proaktivnim mladim osobama koje žele steći praksu, iskustvo, učiti i poslovno se razvijati”, rekao je Đukić.

Ovim ozvaničenjem saradnje Fakulteta i navedenih organizacija potvrđena je obostrana spremnost za nastavak i unapređenje saradnje kako u kontekstu studentske prakse, tako i učešća u različitim projektima, inoviranja nastavnog plana i programa, organizacije stručnih i naučnih skupova i mnogih drugih aktivnosti.

Potpisivanje Memoranduma o saradnji sa ostalim partnerskim preduzećima će se nastaviti u narednom periodu.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano