20. Jula 2019.

Povlačenje američkih trupa iz Afganistana za tri do pet godina

qHhk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWkRZN01EQV8vYzA4NzA4YzEwYWNkYjAwZjhjZGRmMTdiNTU2MTg1N2MuanBnkZMCzQJCAIGhMAE

Američke trupe mogle bi se u potpunosti povući iz Afganistana za tri do pet godina, piše New York Times, dodajući da se trenutno u Dohi odvijaju pregovori između SAD-a i talibana.

“U okviru novog plana Pentagona, predloženog na mirovnim pregovorima, a koji bi mogao rezultirati podjelom vlasti između Vlade u Kabulu i talibana, preostale američke snage bi se potpuno povukle iz Afganistana za tri do pet godina”,piše američki list.

Tim planom bi se broj američkih vojnika u sljedećih nekoliko mjeseci mogao prepoloviti, a preostale snage bi se pridružile protivterorističkim operacijama, dodaje se u tekstu.

Trenutno se u Afganistanu nalazi oko 14.000 američkih vojnika, koji pružaju vazdušnu podršku afganistanskim snagama bezbjednosti, a takođe nadgledaju protivterorističke operacije.

Nekoliko hiljada vojnika NATO-a i partnerskih zemalja učestvuje u Afganistanu u misiji “Odlučna podrška”, pod pokroviteljstvom Sjevernoatlantskog saveza, prenosi Al Jazeera.
(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano