24. Juna 2019.

Pozorište lutaka i Centar za kulturu predstavili svoju djelatnost Mostarcima

lutkari mo

U okviru aktivnosti kandidature Grada Mostara za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, Pozorište lutaka u Mostaru i Centar za kulturu Grada Mostara predstavili su svoju djelatnost u srijedu na Španskom trgu u Mostaru.

Djeca i roditelji isprobali su svoje vještine u animaciji lutaka, a tajne savremenog lutkarstva otkrili su im glumci Pozorišta lutaka u Mostaru.

Reditelj i glumac Nedžad Maksumić kazao je kako je ovo izvrsna prilika da se građani Mostara bolje upoznaju i više druže, odnosno prilika da svi pruže onoliko koliko kulture Mostar treba.

Tokom događaja, na velikom LED ekranu prikazani inserti iz predstava i fotografije iz bogatog arhiva te najstarije profesionalne lutkarske ustanove u BiH.

Centar za kulturu Mostara od sredine devedesetih godina prošlog vijeka mostarskoj publici nudi brojne programe, izložbe, promocije knjiga, plesne i muzičke sadržaje, a u sastavu Centra je i Radio gradska mreža Mostarski radio.

Sinoć je prezentirana njihova trenutna produkcija, koju predvode Plesni studio MoStars i ansambl Mostarske kiše.

Izuzetne koreografije koje je sa svojim mladim plesačicama pripremila voditeljica i koreografkinja MoStarsa Nataša Jekić na Španjskom trgu samo su dio rada koji je nagrađivan na brojnim plesnim smotrama širom regije. Uz njih, svojim su popularnim pjesama program obogatile i Mostarske kiše.

Jekić je, u izjavi novinarima, izrazila zadovoljstvo večerašnjim okupljanjem na Španskom trgu, posebno jer je, kako je rekla, kultura u Mostaru marginalizovana, a Centar za kulturu zajedno s drugim kulturnim ustanovama bori se s tim problemom.

Predstavljanje kulturnog i umjetničkog potencijala dvije navedene mostarske ustanove nastavak je projekta “Forum na šetnici/šetalištu”, koji se održava svake srijede s ciljem upoznavanja što većega broja stanovnika Mostara s procesom kandidature Mostara za Evropsku prijestonicu kulture.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano