21. Juna 2019.

Predao se „kralj tekstila“Anes Sadiković

Hapšenje kriminalca 35

Tužilaštvu BiH danas se predao vlasnik firme „Ekosan“ Anes Sadiković, koji slovi za nekrunisanog kralja tekstila u BiH, rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Grubešić je naveo da je u toku saslušanje Sadikovića, nakon čega će tužilački tim donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

Sadiković se dovodi u vezu sa bivšim i sadašnjim čelnicima i zaposlenim u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, koji su uhapšeni u policijskoj akciji „Pandora“, zbog kriminala, kojim su budžeti u BiH oštećeni u višemilionskim iznosima.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) su u akciji „Pandora“ slobode lišili 40 od 54 lica koja su predmet istrage, a pretresi objekata izvršeni su na oko 40 lokacija u BiH.

Akcijom su bili obuhvaćeni i bivši i aktuelni visokopozicionirani službenici UIO BiH i carinski službenici.

Lica obuhvaćena istragom osumnjičena su za organizovani kriminala u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja ili prevara, carinska prevara, pranje novca i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u BiH.

U akciji su uhapšeni i bivši direktor UIO BiH Kemal Čaušević, pomoćnik direktora Sektora za carine Zdravko Cvjetinović, bivši šef carinske ispostave Sarajevo Alija Mašić, bivši šef carinske ispostave Gradiška Nedeljko Milovanović, kao i bivši šef carinske ispostave Brod Milenko Mikić.
(Srna)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano