19. Juna 2019.

Predložen pritvor za Josipa Skoku, osumnjičenog za pranje novca

IMG6506

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Josipa Skoku, rođenog 1986. godine u Požegi (Hrvatska), nastanjenog u Gradiški, državljanina BiH i Hrvatske, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je u cilju prikrivanja prirode, izvora i porijekla novčanih sredstava u iznosu od 240.000 američkih dolara (oko 408.000 KM), za koja je znao da su pribavljena izvršenjem krivičnog djela prevare na području SAD i Republike Hrvatske, učestvovao u nezakonitim transferima novca u BiH, kako bi sebi i drugim osobama omogućio raspolaganje navedenim novcem.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. tačke a), b), i c) ZKP-a BiH, odnosno, zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponovo počiniti krivično djelo ili završiti započeto.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano