21. Februara 2019.

Predsjedavajući Zvizdić razgovarao sa direktorom Mooreom

Zvizdic-Moore 25-06-18 002

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa direktorom za politička pitanja Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Richardom Mooreom o predstojećem Samitu premijera zapadnog Balkana, koji će se u okviru Berlinskog procesa održati 9. i 10. jula u Londonu, saopšteno je iz Službe za informisanje VM BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je pozdravio dosadašnji tok priprema za predstojeći Samit, pohvalivši temeljit i konsultativan pristup samoj organizaciji. Informisao je direktora Moorea da je Vijeće ministara BiH, početkom juna, formiralo Koordinacioni tim, koji vrši sve potrebne tematske pripreme za što kvalitetinije učešće na susretu premijera. Naglasio je da Vijeće ministara BiH ostaje posvećeno regionalnoj saradnji i da će Bosna i Hercegovina uvijek biti aktivni učesnik i pozitivni činilac svih regionalnih inicijativa koje vode ka miru, stabilnosti i ekonomskom prosperitetu.

Predsjedavajući Zvizdić je pozdravio koncept koga je britanska vlada predstavila i odabrane teme, iako veoma osjetljive za region, takođe i izuzetno bitne, kako bi se napravio pomak ka zajedničkoj budućnosti kroz zatvaranje teških tema naše prošlosti, poput pitanja nestalih osoba i ratnih zločina. Istakao je da su ove teme, pored ekonomije i bezbjednosti, izuzetno bitne za unapređenje bilateralnih odnosa i građenje stabilne zajedničke budućnosti regije. Dodao je da je i tema migracija u veoma kratkom roku postala aktuelna ne samo za region već i za EU.

Na predstojećem Samitu (WB6+EU8) u Londonu će, pored šest država zapadnog Balkana, učestvovati i osam država, članica EU: Njemačka, Francuska, Austrija, Italija, Slovenija, Hrvatska, Bugarska i Poljska.

S. M.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano