27. Maja 2019.

Predsjedništvo UO SSS BiH utvrdilo Prijedlog opšteg kolektivnog ugovora za FBiH

SSSBIH_sjednica

Predsjedništvo Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH (UO SSS BiH)  utvrdio je Prijedlog opšteg kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine.

Prijedlog  će u najkraćem roku biti upućen Udruženju poslodavaca FBiH, uz inicijativu za pokretanje pregovora, a potom i Vladi Federacije BiH kao trećem socijalnom partneru, a u skladu sa Zakonom o radu FBiH, saopšteno je iz SSS BiH.

Utvrđeno je da minimalna satnica koju SSS BiH traži, bude 3,59 KM, a  takođe, članovi Predsjedništva su se usaglasili da se Ustavnom sudu FBiH uputi inicijativa za ocjenu ustavnosti člana 114. Zakona o radu FBiH.

Na  Konstituirajućoj sjednici Predsjedništva Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, održanoj u četvrtak u Sarajevu,  finalizirano je i imenovanje članova u svim organima i tijelima SSS BiH za mandatni period 2018-2022. godine.

Razmatrana je  i Uredba o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH, koja je SSS BiH dostavljena u formi nacrta, i na koju je Sindikat dao svoje primjedbe.

“Zaključeno je da se od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike zatraži zakazivanje zajedničkog sastanka sva tri socijalna partnera kako bi se analizirale primjedbe dobijene od  sindikata i poslodavaca, te došlo do konsenzusa i zajedničkog teksta ove uredbe. Takođe, razmatran je i Prednacrt zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca. Kada je riječ o obilježavanju 1. maja, Međunarodnog praznika rada, Predsjedništvo UO SSS BiH je usvojilo Prijedlog odluke da se ove godine najveći radnički praznik obilježi u Zenici, o čemu će konačnu odluku donijeti Upravni odbor SSS BiH”,  saošđteno je iz Sindikata BiH.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano