23. Aprila 2019.

Predstavljen projekat povećanja konkurentnosti MSP-a kroz stvaranje udruženja i uspostavljanje tvornice za učenje

Na Fakultetu mašinstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru predstavljen je projekat „Povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz stvaranje udruženja preduzeća i uspostavljanje tvornice za učenje – Learning Factory“. Cilj projekta je povećavanje konkurentnosti i inovativnosti malih i srednjih firmi iz sektora metala i plastike.

Osnovna aktivnost je stvaranje infrastrukture za saradnju tvrtki kroz formalno udruživanje s definisanjem misije, vizije i strategije, potom izgradnja inovativne infrastrukture za obrazovanje, istraživanje i inovacije, koja bi bila na raspolaganju za zaposlenike firmi i studente fakulteta (Tvornica za učenje).

Projekat je predstavio prof. dr. Ivica Veža s Fakulteta elektrotehnike, mašinstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, koji je naglasio kako je projekat vrlo važan, jer se pokušava uklopiti u Evropsku mrežu inovativnih pametnih firmi kroz Tvornicu za učenje.

„Osnovna ideja je da se sruši zid između sveučilišta i privrede, odnosno industrije, te da se studenti još za vrijeme studija privikavaju na praktični način razmišljanja i rada. Na ovaj način će se prilagoditi uslovima koji ih sutra čekaju u realnom radnom prostoru“, rekao je Veža.

Glavni voditelj projekta je Fakultet mašinstvaa, računarstva i elektrotehnike, uz partnere FEAL, Miviko, TEM Mandeks, TT Kabeli, Weltplast, SIK, Bilton, Škutor, Femis, ioština Posušje i Grad Široki Brijeg.

„Projekat je važan za cijelu zajednicu, a posebno za naše studente, jer stvara infrastrukturu gdje možemo raditi zajedno, odnosno, praktično naši studenti u stvarnom tvorničkom okruženju uz pomoć zaposlenika Fakulteta. Ovo je veliki prostor za zajednički praktični rad i razmjenu postojećih i sticanje novih znanja. Fakultet kroz projekat dobija pomoć u opremanju prostora Tvornice znanja, što je izuzetno značajno za razvoj naših studenata – budućih inženjera“, Istakao je dekan FSRE prof. dr. Željko Stojkić.

Vrijednost projekta iznosi 185.000 KM, a prijavljen je i prihvaćen u okviru Mjere 3: Pojačana saradnja između javnog i privatnog sektora pri provođenju mjera ekonomskog oporavka i privrednog razvoja, na osnovu javno-privatnog dijaloga i partnerstava za unapređenje inovacija, EU ProLocal Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini. Sufinansiran je uz podršku Evropske Unije i implementiran uz pomoć GIZ-a.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano