26. Maja 2019.

Predstavljen robot Robotičkog tima Druge gimnazije Mostar s kojim će ići u Mexico City

FNA_84033

U Drugoj gimnaziji u Mostaru u ponedeljak je upriličena prezentacija robota Robotičkog tima iz Mostara, kojim se od 13. do 19. avgusta predstavljaju na Svjetskom takmičenju iz robotike u Mexico Cityju.

Članovi prvog robotičkog tima, učenici Druge gimnazije Mostar, poziv na robotičku olimpijadu “First Global Challenge” pod palicom predsjednika Cetra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT) iz Mostara i profesorom matematike i informatike u Drugoj gimnaziji Mostar Anesa Hadžiomerovića, dobili su u martu ove godine, a s projektom krenuli prije nešto više od mjesec dana.

Projekat je predstavilo nekoliko članova Robotičkoga tima, odnosno učenici Druge gimnazije Mostar, na čelu predsjednikom Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT) iz Mostara i profesorom matematike i informatike u Drugoj gimnaziji Mostar Anesom Hadžiomerovićem.

“Na ovom takmičenju učestvovaće 190 zemalja svijeta i sve zemlje su dobile isti robotički kit gdje će moći koristiti samo te komponente za sklapanje robota, a sve  kako bi svi imali jednake šanse tokom takmičenja. Sklapanje robota je bilo dosta teško, jer nismo imali nikakve skice ili sheme kako da ih se sklopi, te su to i za mene bile dodatne nove tehnologije, pa sam radio i kući kako bih đacima prenio i obučavao ih, da bismo na kraju sklopili toga robota”,objašnjava profesor i mentor Robotičkoga tima Druge gimnazije Anes Hadžiomerović.

Po njegovim riječima u projekat je bilo uključeno više učenika, ali tim koji ide u Mexico City broji sedam članova.

Riječ je o robotičkoj olimpijadi „First Global Challenge”, koja se održava s ciljem podsticanja mladih da na inovativan način dođu do rješenja globalnih problema.

“Prošle godine tema je bila pročišćavanje voda, a ove godine je tema energetska efikasnost. Dakle, naš robot koji smo mi sklopili treba da nosi energetske kutije i solarne panele i pokreče vjetrenjaču. A princip takmičenja nije samo da svako radi za sebe, nego tri zemlje se u timu takmiče protiv druge tri zemlje, i onda te tri pobjednice idu dalje i naredni krug se mijenjaju članovi tima”, dodaje prof. Anes Hadžiomerović.

Ovim povodom, prvoj ekipi iz BiH koja učestvujena ovakvom prestižnom takmičenju iz robotike, na prezentaciji se obratio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantonaRašid Hadžović.

“Čast nam je da u HNK-u imamo nadarene pojedince i nastavnike, a mi u Vladi smo vodeći računa kako smo i prošle godine godine imali kvalitetne učesnike u različitim svjetskim takmičenjima, ove godine unaprijed osigurali u kantonalnom budžetu stavku za ovakvu vrstu namjenu, a sve kako bi se finansijski pomoglo timovima različitih disciplina da promovišu našu državu u svijetu”, kazao je ministar Hadžović.

Svi članovi Robotičkoga tima ističu kako su spremni za takmičenje, te se zahvaljuju, kako kantzonaom nivou, tako i i višim nivoima vlasti, posebno počasnoj konzulici BiH Nadine Karachi Estrada koja je, takođe, podržala ovaj projekat.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano