19. Juna 2019.

Predstavljena mostarska kandidatura za Evropsku prijestonicu kulture 2024.

IMG_9623

Mostarska aplikacija za Evropsku prijestonicu kulture 2024. poslata je prošloa petka iz Mostara za Bruxelles, a tim povodom autori aplikacije održali su u srijedu u Gradskoj vijećnici Grada Mostara prezentaciju projekta “Sve je premostivo” i izložbu dječjih radova “Ja sam most”, nastalu tokom rada na projektu.

Prije nešto više od godinu dana, djelatnici iz oblasti kulture odlučili su pokrenuti kandidaturu Mostara za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine.

Mostarski kulturni radniciu javnom i nevladinom sektoru, te gradska administracija predano su radili kako bi aplikacija bila odraz težnji Mostarki i Mostaraca, koji žele Grad Mostar učiniti ljepšim i boljim mjestom za život svih njegovih stanovnika i s jasnom vizijom o tome kako upravo kultura može i treba biti pokretač promjena, istaknuto je na prezentaciji aplikacije.

Domaćin prezentacije projekta “Sve je premostivo” bio je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, a o projektu, nastalom kao rezultat sinergije djelatnika iz svih oblasti kulture Mostara, govorili su njegovi autori, koji su aplikaciju za kandidaturu uputili u Bruxelles.

“Mostar ovim projektom dobija prosperitet i jednu sasvim novu dimenziju. Mi imamo kreativne ljude u kulturi, što je vrlo važno jer kada imate kreativne ljude u kulturi onda pravite određene sadržaje, koji će zainteresov ati javnost, ne samo domaću, nego i međunarodnu”, kazao je gradonačelnik Bešlić

Po njegovim riječima, kandidatura Grada Mostara za EPK, prije svega, pruža šansu za urbanu obnovu grada, u kome njegovi građani trebaju osjetno poboljšanje, a grad treba postati prepoznatljiv po međunarodnim okvirima i napredovanju u turizmu.

Izrazio je uvjerenje kako će Evropa prepoznati projekat što bi, po njegovu mišljenju, bilo jako važno i ogroman podsticaj ne samo za Mostar nego za cijelu Bosni i Hercegovinu.

“Šanse za Mostar su ogromne ukoliko prođe prvi krug, ali vjerujem u ovaj projekat i njegov potpuni uspjeh”, kazao je mostarski gradonačelnik i zahvalio svima koji su u projektu sudjelovali.

Govoreći o konkurenciji, Bešlić je kazao kako se još ne zna ko će sve biti protivkandidat Mostaru, s obzirom da se kandidature mogu podnositi do današnjeg dana.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović izrazio je zadovoljstvo što je bio dio tima za izradu aplikacije u kojoj je, kako je kazao, sažeta sva kreativna energija ljudi s kulturne scene, javnog i nevladinog sektora Mostara.

Izrazivši nadu da će aplikacija rezultirati dobijanjem titule Evropske prijestonice kulture, Mujkanović je kazao kako je ta titula potrebna Mostaru više nego bilo kome drugom gradu u BiH, pa i u Evropi.

“Vjerujem da bi dobijanje te titule iz korijena promijenilo percepciju Mostara u svijetu, stvorilo bi drukčiju sliku grada, što je vrlo važno i zbog naših građana, jer smo mi nekada i prekritični”, kazao je Mujkanović, naglasivši kako se Mostar ima pravo nadati da za početak prođe prvi krug, a u konačnici da dobije samu titulu.

Šefica Službe za kulturu Grada Mostara Inga Dragoje Mikulić zahvalila je, takođe, svima koji su sudjelovali u projektu i pojasnila kako se aplikacija sastoji od četiri dijela.

Prvi dio je “Urbana sinapsa” koja je namijenjena povezivanju Grada s građanima, drugi dio nosi naziv “Mostar u koferu”, a namijenjen je svima onima koji su otišli ili koji se spremaju otići, treći dio je “Svjetlo Hercegovine” jer je Mostar najveći grad u Hercegovini i četvrti dio “Kvantni skok”, koji podrazumijeva nove programe.

Nakon prezentacije projekta u Gradskoj vijećnici upriličena je izložba likovnih radova djece tri mostarska vrtića pod nazivom “Ja sam most”. Izložba je nastala kroz radionice, koje je vodio akademski kipar Dalibor Nikolić u sklopu projekta “Sve je premostivo”.

Osim službene prezentacije u Gradskoj vijećnici i izložbe, kandidatura Mostara za EPK 2024 biće obilježena i danom otvorenih vrata u Muzeju Hercegovine, te u Omladinskom kulturnom centru Abrašević, gdje će od 16 sati do ponoći sati biti upriličen zabavni program.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano