24. Juna 2018.

Predstavljeni sadržaji Manifestacije „Dani mevluda i zikra“

muftijstvo

Programski sadržaji  42. vjersko-kulturne manifestacije  Dani mevluda i zikra danas su predstavljeni  na press konferenciji održanoj u Mostarskom muftijstvu.

Ovogodišnja manifestacija Dani mevluda i zikra imaće 14 referentnih programa. Svečano otvaranje manifestacije najavljeno je u četvrtak 20. aprila koncertom  sufijske muzike u Narodnom pozorištu Mostar. Manifestacija će trajati do 16 maja  ove godine. Programski sadržaji realiziraće se pored Mostara i u Stocu, Konjicu i Bileći.

„Ova manifestacija je mjesto susreta, razmjene i izgradnje mostova među različitim kulturama, vjerskim svjetonazorima i tradicijama. To ćemo posebno imati priliku da vidimo kroz teatarsku predstavu ‘Sedam’ u saradnji sa Međureligijskim vijećem BiH i kroz susrete mladih pod motom ‘Ruke prijateljstva“, kazao je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Muftija je podsjetio da vjerski obredi čovjeka povezuju sa Bogom, učvršćuju moralne principe i odgovornost i daju potrebnu snagu i volju da se izbori sa kušnjama u prolaznom životu.

„Blagajsko dovište na vrelu Bune je mjesto koje objedinjuje zajednicu vjernika u dobru, osnažuje naš duh da istraje u očuvanju svog vjerskog  kulturnog, tradicijskog, jezičkog i nacionalnog identiteta na ovom živopisnom prostoru Hercegovine“, rekao je muftija.

Mevlud na vrelu Bunu je najmasovnija vjerska manifestacija s viševjekovnom tradicijom održavanja, u kojoj su objedinjeni različiti aspekti bošnjačkog bića i istorijskog kontinuiteta.

„Održavanjem ove tradicije, u duhu kur’anske poruke, njegujemo sjećanje na Boga. Presretni smo na blagodati da u našoj blizini imamo tu tradiciju i tu duhovnost. Značaj ovog duhovnog centra, u ovim vremenima strepnje, nemira i nesigurnosti, koji se širi svijetom, ulijeva nadu, vjeru i volju u život. Naša dovišta daju našim životima sadržaj jer u njima tragamo za višim smislovima života“, zaključio  je muftija.

Pojedinačne programske sadržaje predstavili su savjetnik muftije za vjerska pitanja Ilham ef. Puce i direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek.

U okviru ovogodišnje Manifestacija  biće predstavljena mobilna aplikacija sa mapom džamija i džemata Muftijstva sa podacima najvažnijih kulturno historijskih spomenika. Aplikacija je urađena u saradnji sa Fakultetom informacijskih tehnologija u Mostaru.

Od kulturnih sadržaja, planirane su dvije promocije knjiga, promocija romana „Svjetiljka“ autora Ummu Hašima u prevodu s arapskog jezika mostarskog muftije Salema ef. Dedovića i promocija knjige Mesnevija u prijevodu i komentaru  Ahmeda O. Mešića.

Manifestacija ima i svoje zasebne ciljane cjeline. Od 28. aprila do 1. maja planirani su susreti mladih. U trodnevnom druženjum kroz edukativne radionice mladi iz osam medžlisa će se upoznati sa brojnim programima i projektima Islamske zajednice.

Posjeta povratničkim džematima u Republici Srpskoj, džamiji imama Ćamila Avdića na Planoj kod Bileće, najavljena je u utorak, 2. maja nakon podne-namaza, gdje će biti proučen tradicionalni Mevlud i šerif.

Budući da se redovno u terminima manifestacije na prostoru cijele Bosne i Hercegovine obilježava Dan džamija u saradnji sa Upravom za vjerske poslove, 11. maja u Stocu će biti organizovana izložba fotografija porušenih džamija u Hercegovini i projekcija dokumentarnog filma o obnovi stolačkih džamija. O značaju džamija i džemata govoriće direktor uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović.

U okviru Manifestacije tradicionalno na Dan pobjede nad fašizmom 9. maja, u znak sjećanja na poginule borce Armije RBiH  Islamska zajednica će organizovati zajedničku dovu šehidima na Mostarskim šehitlucima.

Naučnu dimenziju manifestacije  10. maja upotpuniće profesor Fakulteta islamskih nauka prof. dr. Adnan Silajdžić tribinom pod nazivom: “Značenje i značaj islamske tradicije”, dok će u samoj završnici biti organizovan naučni skup: “Imam Ćamil Avdić – život i djelo”, na kome će učešća uzeti eminentni naučni radnici i istaknuta bosanskohercegovačka ulema.

U karakterističnom vjerskom dijelu programa  Večer Kur’ana  biće upriličeno u Sultan-Sulejmanovoj džamiji u Blagaju 7. maja nakon akšam-namaza.

Vrijeme i termin održavanja Medžlisi i Kijam-zikra uslovljeni su centralnom svečanosti u blagajskoj tekiji u noći s petka na subotu 12 maja. Tradicionalni mevlud na vrelu Bune biće proučen  u subotu 13. maja i na njemu se očekuje prisustvo oko 30.000 vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Organizatori Manifestacije su Mostarsko muftijstvo, Tarikatski centar BiH, Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Gradsko društvo Mostar. Ovogodišnja  Manifestacije „Dani mevluda i zikra“ održaće se pod pokroviteljstvom podpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović.

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano