19. Juna 2019.

Predstavnički dom Kongresa pokrenuo istragu protiv Trumpa

ThinkstockPhotos-513391670_620x0

Odbor za pravna pitanja Predstavničkog doma američkog Kongresa pokrenuo je jućeobimnu istragu protiv predsjednika SAD Donalda Trumpa, Bijele kuće, izbornog štaba i kompanija, poslavši zahtjeve za dokumentima 81 osobi povezanoj s Trumpom i njegovim saradnicima, prenosi Slobodna Evropa.

Predsjedavajući tog odbora, demokrata Jerrold Nadler, rekao je da će istraga biti usmjerena na moguću opstrukciju pravde, korupciju i zloupotrebu ovlaštenja.

Objavljujući početak istrage, Nadler je rekao da je Trump “prethodnih nekoliko godina izbjegavao odgovornost za svoje gotovo svakodnevne napade na osnovna pravna, etička i ustavna pravila i norme”.

“Istraga tih prijetnji vladavini prava obaveza je Kongresa i osnovna funkcija Odbora za pravna pitanja Predstavničkog doma”, naveo je Nadler.

Osobe od kojih se traže dokumenta obuhvataju sve aspekte Trumpovog života, a među njima su i ljudi povezani s miješanjem Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine, uključujući učesnike kontroverznog sastanka s ruskom advokaticom Natalijom Veselnickajom, povezanom sa Kremljom, u Trump kuli juna 2016. godine.

Na listi su i dva Trumpova sina, Donald Tramp Junior i Eric Tramp, kao i mnogi sadašnji i bivši bliski savjetnici predsjednika SAD.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano