24. Aprila 2019.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH odobrio Prijedlog zakona o izbornim jedinicama

predstavnicki_dom_parlament_fbih_sarajevo_30_oktobar_2017_RSA2

Popodnevna, vanredna, sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okončana je ubrzo po početku jednoglasnim odobravanjem Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Ovom vanrednom zasjedanju nisu prisustvovali poslanici Kluba Hrvatska demokratska zajednica – Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS).

Oni su tokom dana saopštili da neće učestvovati u radu Predstavničkog doma do izjašnjenja Hrvatskog narodnog sabora, budući da je ovo zasjedanje zakazano tek dva i po sata prije naznačenog početka.

Poslanici HDZ-HNS-a smatraju da je to brzo zakazivanje suprotno Poslovniku i dosadašnjoj praksi u Parlamentu, kao i da je najavljeni zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i sa Ustavom FBiH.

Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH predložili su po hitnom postupku poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Nasuprot kolegama iz Kluba HDZ-HNS, predlagači tvrde da zakon ima ustavni osnov i da će otkloniti blokade koje su se i do sada pojavljivale u konstituisanju federalnog Doma naroda.

Prije ove sjednice, danas je održana još jedna, takođe, vanredna, a u njenom toku je  Predstavnički dom usvojio, među ostalim aktima, Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom u FBiH.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano