22. Aprila 2019.

Predstavnički dom PFBiH o budžetu FBiH i zakonu o PIO

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Predstavnički dom Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici  prihvatio je inicijativu poslanika Elvira Karajbića (SDPBiH) o formiranju Privremene komisije za utvrđivanje zakonitosti dodjele kredita u švicarskim francima.
(Foto Fena:Almir Razić)

Predsjedavajući Edin Mušić sazvao je za danas vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, čija je jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda budžet Federacije BiH za iduću godinu.

Oba doma Parlamenta odobrila su, u međuvremenu, Nacrt budžeta, a Vlada FBiH, shodno tome, utvrdila konačan prijedlog i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Ako i on bude odobren u oba doma prije Nove godine, Federacija bi na vrijeme dobila budžet za 2018. godine, ali za sada iz Doma naroda nema najave o eventualnom održavanju sjednice do tog perioda.

Uz predloženi budžet, iz Vlade je u parlamentarnu proceduru proslijeđen i prijedlog neophodnog pratećeg akta, zakona o izvršavanju budžeta.

Kao prva tačka današnjeg dnevnog reda Predstavničkog doma najavljen je Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. To je akt koji predviđa novi bodovni sistem za obračun penzija u FBiH.

Resorni federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača više puta je do sada izjavio da će to biti pravedniji način, jer pripremljeni zakon, po njegovim riječima, uvodi više reda u oblast penzijsko-invalidskog osiguranja, što će, između ostalog, biti garancija za redovnu isplatu penzija. Zakon je pripreman dugo i temeljito, s mnogo uložene energije, u saradnji s udruženjem penzionera, navodio je, takođe, ministar obrazlažući u više navrata parlamentarcima taj akt.

Međutim, policijski službenici smatraju da bi novi zakon umanjio njihove penzije, te su u međuvremenu zatražili da njihova prava budu regulisana drugim propisom.

Stoga je Vlada FBiH, na jučerašnjom sjednici, utvrdila dopune postojećeg Zakona o policijskim službenicima i uputila ih u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku. Time je ispoštovala u utorak postignuti sporazum s predstavnicima sindikata policije i najavila da će obračun penzija toj kategoriji biti regulisan dopunjenim zakonom o policijskim službenicima.

Shodno tome, očekuje se da će, mimo ranije najave iz Parlamenta, i taj akt biti na dnevnom redu današnjeg zasjedanja Predstavničkog doma.

U oficijelnoj najavi dnevnog reda za ovu sjednicu kandidovane su i odluke o davanju saglasnosti na finansijske planove federalnih zavoda za zapošljavanje i penzijsko-invalidskog osiguranja, kao i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja te Federalnog fonda solidarnosti. Predstavnički dom će, takođe, razmotriti finansijski plan Regulatorne komisije za energiju (FERK) za 2018. godinu.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano