24. Maja 2018.

Predstavom Gospođa ministarka" sutra počinje 14. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska”

Mostarska liska 2017 plakat

U Mostaru sutra počinje 14. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska”, koji će se u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar trajati do 29. aprila. Ove je godine, slogan festivala “Smijehom do slobode”: dođite i uhvatite malo slobode uz puno smijeha!”

Svečano otvorenje je sutra u 20 sati, a nakon kratke svečanosti, u čijem će muzičkom dijelu nastupiti Gudački kvartet Simfonijskog orkestra Mostar, slijedi prva predstava u konkurenciji festivala “Gospođa ministarka” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Na festivalu će biti izvedeno osam predstava najbolje regionalne produkcije komediografskog žanra: sedam u konkurenciji, te jedna van konkurencije u čast nagrađenih. Riječ je o višestruko nagrađivanim predstavama, od kojih se one koje dolaze iz Hrvatske, Srbije i Slovenije po prvi puta izvode u BiH.

Zahvaljujući gostovanjima na festivalu “Mostarska liska”, mostarska publika će, uz bh. glumice i glumce, imati priliku vidjeti neke od najvećih glumačkih imena regionalne scene: u Mostar dolaze Nikša Butijer, Ornela Vištica, Željko Königsknecht, Matija Šakoronja, Mia Anočić-Valentić, Hrvoje Kečkeš, Borko Perić, Anita Matić Delić, Vilim Matula, Sara Ivelić, Zijah Sokolović, Dejan Tončić…

Zanimanje publike za predstave je ogromno: “Gospođa ministarka” BNP-a Zenica (22.4.) u Mostar dovodi cijeli glumački ansambl BNP-a Zenica, s više od 20 glumaca; predstava “Malo blago” Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke (23.4.) donosi komičnu priču o tri generacije žena; “Jedan sluga, dva gospodara” Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba (24.4.) uvijek s lakoćom puni dvoranu kazališta Kerempuh: uz komiku i pregršt urnebesne zabave, vrlo je aktualna jer donosi kritiku društva u kojem se danas nalazimo. Napominjemo da će za Kerempuhovu predstavu “Jedan sluga, dva gospodara” u stanci predstave publici biti omogućeno osvježenje uz službeno piće festivala “Sensation!”. “Zbunjoza” (25.4.) PlayDrame i Gradskog kazališta mladih Split je komedija o hirovitosti stvarnosti, vlastitog identiteta i samog kzališta. “Demokracija” Zijaha A. Sokolovića (26.4.) već je nagrađivana nekoliko puta u regiji, a posljednja nagrada je s nedavno održanih “Gumbekovih dana” u Zagrebu, gdje je Sokolović osvojio nagradu za najboljeg glumca festivala. “Buzdovan” (27.4.) dolazi iz Kruševca – govori o prepoznatljivosti današnjeg čovjeka i tri vijeka nakon nastanka ovog komada; “Odumiranje međeda” NPM-a u petak, 28.4. zatvara konkurenciju festivala, a “Stari klovni” iz Slovenije 29.4., nakon dodjele nagrada najboljima, uz smijeh progovaraju o starosti, samoći, čežnji…

U Narodnom pozorištu Mostar sve je spremno za početak festivala.

“Pred početak ‘Mostarske liske’ najviše osjećamo ushićenje zbog činjenice da će publika, po našoj procjeni, gledati najaktualnije predstave komediografskog žanra koje su opet, na neki način specifične, sa vlastitim značajkama koje ih ističu iz mase drugih komedija. Svaka predstava je svijet za sebe i svaka je posebna na svoj način. Neke od njih odlikuje odlična glumačka igra, druge dobra glumačka postava, a treće svoj kvalitet temelje na balansu između dobrog teksta, rediteljskog ‘pečata’ i glumačkih bravura proizašlih iz istraživačkog procesa likova. Pripreme za festival traju dugo: čitav duh ‘Mostarske liske’ prisutan je u Narodnom pozorištu mjesecima prije otvaranja festivala, još od otvaranja sezone u septembru, tako da je ovih osam dana koliko festival traje samo konačna faza jednog dugog procesa. A činjenica da mi već početkom pozorišne sezone moramo potvrditi da će biti ‘Liska’ i u kome terminu, govori da publika nije samo vjerna već i zaražena festivalskom atmosferom. Nadam se da ćemo i ove godine, kad se spusti festivalska zavjesa, s osmijehom moći reći ‘Vrijedilo je!'”, kaže direktor Narodnog pozorišta Mostar i direktor Mostarske liske Almir Mujkanović.

 

Ulaznice

Cijena ulaznice za predstavu na festivalu ‘Mostarska liska’ je 10 KM, paket ulaznica (za svih osam predstava): 50 KM. Prodaja se vrši na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati, a rezervacije na broj 036/ 550 – 128, mail: marketing@npm.ba i porukom u inbox na FB stranici Narodnog pozorišta Mostar.

 

Žiri

O najboljim predstava odlučuje stručni žiri: Ademir Kenović (predsjednik), Vedrana Seksan i Elmir Jukić. I žiri medija odlučuje o najboljoj predstavi po njhovom izboru, a rade u sastavu Maja Begtašagić (predsjednica), Kristina Ljevak i Rijad Durkić. U žiriju publike su Nada Dalipagić (predsjednica), Katica Omanović i Ilda Kero.

 

Sve predstave počnju u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar.

 

  1. M.

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano