21. Marta 2019.

Premijera predstave "Hajđekud"

HAJDEKUD-POSTER-page-0012

U bašti Ćorovića kuće u Mostaru, 11. juna, u 20 sati. biće izvedena premijera pozorišne predstave “Hajđekud”.

Predstava “Hajđekud” je nastala u višemjesečnom istraživanju pojma ‘”sjećanja”, traženja onoga što je zaboravljeno, ali i onoga čemu se u budućnosti nadamo.

Zaboravi se ključ, olovka, novčanik, mobitel, nekad i daleka rodbina, nekad se zaboravlja jer vrijeme prolazi, a nekada jer je tako lakše. Nekad se nešto ne može nikako zaboraviti.

Slično je sa budućnošću. Nadamo se novim ključevima, olovkama, novim (treba li naglasiti punim) novčanicima, najnovijim mobitelima, rodbini. Nadamo se da nas ne zaborave. Nadamo se (molimo doboš!) boljoj budućnosti! Mada sve češće negdje daleko.

U toku procesa stvaranja predstave, 25 učenika i učenica srednjih škola iz Prijedora je prolazilo kroz radionice filma, pozorišnog pokreta, radili su na tekstu, glasu, scenografiji, kostimu, i osmislili predstavu koju su iz zabave nazvali Hajđekud (skraćeno od Hajde! Gdje? Kuda?). Proces su podržali profesori/ce i nastavnici/e prijedorskih škola koji su iz uloga fasilitatora/ica pomagali proces uvodeći pristup jednakosti i razmjene.

Participativni pristup radu omogućio je prostor i vrijeme u kojem se kroz smijeh, zabavu, ali i ozbiljnost i predanost ispisivali dijalozi, odigravale scene grupne i individualne amnezije, odnosa društva prema njihovim generacijama, kao i vrijednosti koje žele da popločaju njihove puteve.

Osim predstave, prikazaće se i kratki filmovi učesnika/ca, koji su nastali u sklopu filmske radionice.

Ovogodišnji projekat je rezultat saradnje UG Most Mira i Build Up Fellowship programa.

Domaćini predstavi u Mostaru su Mostarski teatar mladih i SKPD “Prosvjeta” Mostar.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano