21. Juna 2019.

Preminuo Ivo Gregurević, jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca

0f95ff955568994d5b3f7ad0bd4b55b91e0bb34d9

Jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Ivo Gregurević preminuo je u 67. godini života, javlja HRT.

Za sad nema informacija o uzroku smrti.

Ivo Gregurević rođen je u Donjoj Mahali (Orašje), 7. oktobra 1952. godine. Još kao dječak Ivo Gregurević bio je zaljubljen u film, kino i filmsko platno. Po završetku srednje škole, Gregurević upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Na filmu je debitovao već 1977. godine (“Ne naginji se van”, B. Žižića) glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj. Iste godine, snima kultni film Antuna Vrdoljaka “Mećava”, u kome igra lik Ivana. Baš su ga takve uloge, ruralne i provincijalne, okarakterisale. Vrsno je tumačio rabijatne i grube “narodske tipove”, poput otmičara u “Osuđenima” (1978.) Z. Tadića, konduktera u “Kraljevoj završnici” (1987.) Ž. Tomića i istražitelja u “Životu sa stricem” (1988.) K. Papića.

U “Velom mistu”, igranoj seriji snimanoj od 1979.-1981., koju je režirao Joakim Marušić prema scenariju Miljenka Smoje, Gregurević je veliku popularnost stekao igrajući ulogu Netjaka. Godine 1986. postao je član ansambla Drame HNK u Zagrebu.

Film “Čaruga”, koji je zacementirao njegov status u samom glumačkom vrhu, snimio je 1991. godine. U njemu je, uz glavnu ulogu, zaigrao i ženski lik snaše.

Tokom 80.ih i 90.ih ostvario je niz izuzetno zapaženih velikih uloga na filmu, a snimao je i televizijske reklame.

U teatru je igrao u dramama velikih svjetskih i ovdašnjih pisaca: Shakespearea, Čehova, Gogolja, Krleže, Držića, Smoje… Radio je na filmovima i serijama s Rajkom Grlićem, Brankom Šmitom, Antunom Vrdoljakom, Lukasom Nolom…

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano