24. Februara 2019.

"Presuda" u Banja Luci i Kostajnici

Presuda 49

U Domu omladine u Banja Luci, večeras će, s početkom u 20 sati, po 48. put, biti izvedena prdstava Mostarskog teatra mladih “Presuda: Tiha likvidacija”, autorski projekat Seada Đulića. Sutra, 12. juna, predstava će u isto vrijeme biti izvedena i u Narodnoj biblioteci “Nevenka Stanisavljević” u Kostajnici.

Predstava je „ispovijed utemeljitelja i voditelja ove glumačke grupe, što se svaki put, poput feniksa, vraća iz pepela i ognja kojim je žele zatrti.

Sam na pozornici, Sead Đulić prekapa po svom životu skupljenom u 50 kutija od cipela – sve su to fragmenti njegovog postojanja, segmenti njegova rada, njegove čežnje, ljubavi i boli u tih su pedeset kutija koje, po željama iz publike, vadi, otvara, i raspliće svoj život.

”I vesela i tužna, i tiha i mračna, ogrezla u smijeh i suze, predstava je to što nas pita i o svom vlastitom životu, jesmo li, kada je trebalo učiniti nešto, to i uradili ili smo se predali i pognuli glave, praveći se da ne primjećujemo što se oko nas zbiva. Sead Đulić, sam na pozornici sa svojih 50 kutija od cipela, uredno poslaganih i označenih brojevima, govori publici upravo to – nemojte se nikada predati, prestati govoriti, nemojte se pokoriti – i u tome je njena neporeciva snaga i moć!”, zapisao je teatarski kritičar Mladen Bičanić, nakon izvođenja na festivalu “Kestenburg”.

Odmah po povratku sa ove mini turneje, a u okviru 32. Dana teatra mladih, u srijedu 20. juna, u Mostaru će biti upriličeno svečano 50. izvođenje ove eMTeeM – ove predstave.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano