23. Maja 2019.

Pretežno oblačno

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. U sjeverozapadnim područjima pada kiša, a u ostatku Bosne snijeg.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -11, Ivan Sedlo, Kupres -5, Sokolac -4, Sarajevo -2, Bugojno, Jajce, Livno -1, Bijeljina, Drvar, Goražde, Gradačac, Srebrenica, Tuzla, Zenica 0, Banja Luka, Bihać, Doboj, Prijedor, Sanski Most, Zvornik 1, Stolac, Čapljina 4, Mostar, Trebinje 5 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne sa slabim snijegom.
Vjetar, slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura od -3 do 3, a u Hercegovini od 5 do 10 stepeni.

—–

Biometeorološka prognoza

Slično kao u dane vikenda, uz nestabilno i hladno vrijeme, opšta slika u Hercegovini će biti nešto ljepša u odnosu na ostatak zemlje.

Od meteoropatskih reakcija moguće su glavobolja, nervoza, reumatski bolovi, nesanica.

Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji, povesti brigu o adekvatnom oblačenju i zaštiti od niskih temperatura.

Cjelodnevno sjeverno strujanje dodatno će praviti probleme osjetljivim osobama, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

—–

BIHAMK

Poledica i ugaženi snijeg na kolovozu

Zbog niskih jutarnjih temperatura u nižim područjima, kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima upozoravamo na poledicu i ugaženi snijeg na kolovozu. Izdvajamo dionice:Bugojno-Novi Tavnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Ripač-Vrtoče, Bosanski Petrovac-Ključ (Lanište) i Bosanski Petrovac-Drvar (Oštrelj). Dodatne poteškoće vozačima na putevima na području Kupresa, Šuice, Livna, Glamoča i Tomislavgrada pričinjava jak vjetar. Skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja na kolovoz, a izdvajamo puteve: Zenica-Žepče, Prozor- Gornji Vakuf/Uskoplje, Bugojno-Novi Travnik, Mostar-Široki Brijeg, Crna Rijeka-Jajce, Turbe-Skender Vakuf i Dobro Polje-Miljevina.

Zbog aktiviranog klizišta, obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta M-4 Simin Han-Kalesija (u Babajićima). U funkciji je obilaznica preko Dubrava.

Ekipe putne službe intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno, a mi vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano