23. Juna 2018.

Pretežno oblačno

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jutros je u našoj zemlji bilo pretežno oblačno vrijeme. U Bosni sa susnježicom i slabim snijegom, a u Hercegovini bez padavina.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -11 stepeni, Ivan Sedlo -4, Sokolac -3, Livno i Sarajevo -1, Bugojno, Gradačac, Jajce i Tuzla 0, Drvar, Srebrenica i Zenica 1, Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Doboj, Prijedor, Sanski Most i Stolac 2, Grude 4, Trebinje 5, Mostar 6, Neum 7 stepeni.

Danas u Bosni prije podne pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje oblačnosti poslije podne i krajem dana. U jutarnjim satima i tokom prijepodneva u centralnom, zapadnim i istočnim područjima Bosne sa slabim snijegom. Tokom dana, u zapadnim i jugozapadnim područjima postupan prestanak padavina i smanjenje oblačnosti, a do kraja dana i u ostalim djelovima. U Hercegovini, malo do umjereno oblačno.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjevernog smjera, a u Hercegovini pojačana bura.

Najviša dnevna temperatura od 3 do 8, na sjeveru, sjeverozapadu Bosne i u Hercegovini od 6 do 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

—–

Biometeorološka prognoza

Tmurno vrijeme, uz niske temperature, povećano naoblačenje i sjeverno strujanje, kod većine ljudi će negativno djelovati na raspoloženje, a hroničnim bolesnicima će uzrokovati jače poteškoće.

Neophodno je posvetiti pažnju oblačenju i zaštiti od hladnoće.

Sa odmicanjem dana, opšta slika će se postepeno popravljati, uz blagi porast temperatura, pa će se i tegobe kod osjetljivih osoba djelimično umanjiti

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom i klizavom kolovozu

U većem dijelu BiH ovog jutra saobraća se po mokrom i klizavom kolovozu, dok na pojedinim dionicama u višim predjelima ima ugaženog snijega. Izdvajamo magistralne puteve: Drvar-Bosanski Petrovac (Oštrelj), Priluka-Glamoč-Mlinište, Sarajevo-Foča (Rogoj) Teslić-Kotor Varoš (Borja), Sarajevo-Tuzla (Nišići i Karaula) i Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ. Otežano se saobraća i magistralnim putem preko Romanije, a za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na ovom putu trenutno je zabranjeno kretanje. Sniježnih nanosa ima na regionalnom putu Travnik-Banja Luka (preko Skender Vakufa), tako da se ovim putem ne preporučuje kretanje. Zbog niskih temperatura u jutarnjim satima, mogući su nailasci na poledicu.

Apelujemo na vozače da voze opreznije i da na putovanje, posebno preko dionica u višim predjelima, ne kreću bez zimske opreme. Na jugu naše zemlje saobraća se po pretežno suhom kolovozu.

Od puteva sa izmjenjenim režimom saobraćaja zbog aktuelnih radova izdvajamo autoput A-1, dionice Sarajevo zapad-Lepenica (u blizini tunela Igman) i Zenica jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići), kao i magistralne puteve: M-18 Sarajevo-Semizovac, M-17 Žepče-Maglaj, M-18 Simin Han-Priboj, M-16 Poriče-Kupres, M-17 Jablanica-Mostar i M-14.1 Brčko-Bijeljina.

Na graničnim prelazima ovog jutra nema dužih zadržavanja.

Radovi i dalje traju na području Hrvatske na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, zbog čega se, tokom dana, sporije saobraća na ovim graničnim prelazima.

Zbog radova u Crnoj Gori, ne preporučuje se korištenje graničnog prelaza Klobuk (09-11 i 13-15 sati), saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(Novasloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano