23. Aprila 2018.

Pretežno oblačno sa snijegom i kišom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U Bosni sa kišom i snijegom, a ponegdje na istoku Hercegovini sa slabom kišom.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -10 stepeni, Sokolac -2, Bugojno, Livno, Sarajevo, Tuzla 0, Jajce 1, Bijeljina, Drvar, Gradačac, Srebrenica, Zenica 2, Bihać, Doboj, Prijedor, Sanski Most 3, Banja Luka 4, Trebinje, Grude 6, Mostar, Stolac 7, Neum 8 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa snijegom i kišom. Tokom dana padavina slabe i u većini područja prestaju. U večernjim satima nove padavine sa sjeverozapada. U Hercegovini jutro pretežno oblačno, uz postepeno razvedravanje u ostatku dana.

Vjetar, umjeren do pojačan, sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevne tempeature vazduha od 1 do 6, na jugu od 10 do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

—–

Biometeorološka prognoza

Povećano naoblačrnjr, padavine i zahlađenje, uzrokovaće izraženije tegobe kod reumatičara, astmatičara i osoba sa bolestima krvnih sudova.

Od meteoropatskih reakcija, moguće su glavobolja, razdražljivost, malaksalost, u noći problemi sa snom.

Preporučljivo je biti oprezniji u saobraćaju.

Na jugu će biti nešto stabilnije vrijeme, pri tome hladno i uz sjeverno strujanje, koje će kvariti ugođaj.

—–

BIHAMK

Zbog snijega, otežano je saobraćanje na većini putnih pravaca u BIH

Zbog snijega, otežano je saobraćanje na većini putnih pravaca u BIH. Posebno skrećemo pažnju na dionice u višim planinskim predjelima, gdje snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm, a na putnom pravcu Glamoč-Mlinište i preko 5 cm. Na ovom području, dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose.

Iako je zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme bila na snazi do 15.04., apelujemo na vozače da na put ne kreću bez iste. To se posebno odnosi na vozače teretnih vozila sa prikolicom i šlepere. Prilagodite vožnju trenutnom stanju i uslovima na putu. Upozoravamo i na dosta slomljenog drveća koje je, pod težinom snijega, palo na kolovoz, kao i na odrone kamenja na kolovoz.

Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno.

Na magistralnom putu M-18 Sarajevo-Vogošća izvode se radovi na redovnom održavanju tako da se, tokom dana, formiraju duže kolone vozila u oba smjera.

Izdvajamo i autoput A-1, dionice Sarajevo zapad-Lepenica (u blizini tunela Igman) i Zenica Jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići), kao i magistralne puteve: M-18 Tuzla-Priboj, M-4 Tuzla-Kalesija, M-16 Bugojno-Kupres, M-17 Jablanica-Mostar, M-17 Žepče-Maglaj i M-14.1 Brčko-Bijeljina.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

I dalje traju radovi na području Hrvatske na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, zbog čega se tokom dana na ovim graničnim prelazima povremeno saobraća usporeno.

Zbog radova u Crnoj Gori, ne preporučuje se korištenje graničnog prelaza Klobuk (09-11 i 13-15 sati), saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano