22. Aprila 2019.

Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Prolazno više oblačnosti ima na sjeveru i sjeveroistoku Bosne.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 8 stepeni, Bugojno i Livno 9, Sokolac 10, Ivan Sedlo, Jajce i Sanski Most 11, Grude i Široki Brijeg 12, Banja Luka, Bihać, Doboj, Trebinje i Zenica 13, Mostar, Neum, Prijedor, Sarajevo, Tuzla i Zvornik 14, Bijeljina i Brčko 16, Gradačac 18 stepeni.

Danas u Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni pretežno sunčano prije podne. U drugoj polovini dana jači razvoj oblačnosti će u poslijepodnevnim i večernjim satima u Bosni usloviti pljuskove i grmljavinu. Poslije podne slabi pljuskovi su mogući i u sjevernim područjima Hercegovine.

Vjetar slab do umjerene jačine. U Hercegovini i jugozapadu Bosne vjetar jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 24 i 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz povoljne biometeorološke prilike, stabilnije vrijeme i duže sunčane intervale, većina populacije će se osjećati bolje.

Moguće je da u poslijepodnevnim satima povremeni kratkotrajni pljuskovi pokvare ugođaj, a kod osjetljivih osoba nastupe manje poteškoće usljed umora uzrokovanog visokim temperaturama.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi zavožnju

Uslovi za vožnju ovog jutra su povoljni, a vozače upozoravamo na uvećan broj biciklista i motociklista u saobraćaju. Frekvencija vozila u jutarnjim satima pojačana je u gradskim centrima.

Jednom saobraćajnom trakom vozi se na magistralnom putu M-18 Sarajevo – Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene, zbog većeg odrona kamenja na kolovoz.

Mogući su sitniji odroni zemlje ili kamenja i na ostalim dionicama, a izdvajamo putne pravce: Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-414 Banja Luka-Turbe i R-458 Lopare-Čelić. Na ovim lokalitetima saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Zbog radova na sanaciji udarnih rupa na dionici magistralnog puta M-4.2 Cazin-Velika Kladuša-granica sa RH na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, uz poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja., saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano